Brasilien: Trollen hjälpte Bolsonaro till makten

Jair Bolsonaro. Foto: Pedro França/Agência Senado

▶ ”Tack för hjälpen – mission accomplished”

▶ De bruna internettrollen lyser med sin frånvaro i kommentarsfältenhållet

 

KOMMENTAR

Inte många svenskar har hört talas om Fabio Luis Lula da Silva. Några kan kanske ana att han har något med Brasiliens förre president Lula att göra, vilket är helt sant eftersom Fabio är Lulas son.
I Brasilien däremot vet ”alla” vem Fabio – eller Lulinha, Lill-Lula, som han oftast kallas – är. Han tillskrivs alla tänkbara brott, allt fiffel och båg som näthögerns trollfabriker kan hitta på och ingen lögn är för grov för att säljas som dagens sanning.
Lullinha äger Friboi (ett stort charkuteriföretag), ett flygbolag, landets största boskapsuppfödning, bryggerier, restauranger mm,mm. Han är dessutom dum nog att offentligt frottera sig med prostituerade och öppet håna de dumskallar som röstar på hans pappas politiska parti PT och dessutom spela in detta och lägga ut filmerna på Youtube!
Det låter onekligen som om Fabio är osannolikt dryg och korkad!
Men inget av ovanstående är sant, Lulinha äger inga flygbolag eller charkföretag, utan allt är inslag i den kampanj som brunhögern bedrivit mot Lula och PT och andemeningen är naturligtvis att visa på hur korrumperade PT:s ledare är och hur de berikar sig själva och de sina.
Ibland blir det rent komiskt. Man glömmer vem som påståtts vara ägare till det företaget eller den överdådiga herrgården. Var det Lula eller var det sonen?!
För ett par år sedan spreds uppgiften om att Lula fanns med på den amerikanska tidskriften Forbes lista över världens rikaste personer. När Forbes själva dementerade detta togs det som bevis för hur förslagen Lula är, eftersom han kunde vara en av de rikaste i världen och ändå inte figurera på Forbes lista …
Bortsett från en tvivelaktig anställning på ett telecombolag har Lulinha inte kunnat beslås med något olagligt, möjligen med saker som kan betraktas som olämpliga när ens pappa är president och ledare för ett parti som säger sig företräda arbetare och fattigfolk.

Nu sitter en ny president i presidentpalatset, Jair Bolsonaro, en självutnämnd riddare i kamp mot korruption, homosexualitet och socialism. Hans vice-president generalen Hamilton Mourao har också en son, Antonio. Antonio har under nära 20 år harvat på som ett vice verkställande springbud i den statliga storbanken Banco do Brasil, men har nu – ”äntligen” – uppmärksammats som den dolda talang han verkligen är och upphöjts till ”särskild medarbetare” till bankens direktör. En rejäl löneförhöjning följer givetvis med detta nya arbete. 80 000 i månaden kanske inte är världens högsta lön men trots allt ett kvitto på Antonios duglighet.
Exakt vad arbetet består i har inte klargjorts men någon måste givetvis dela ut posten även på direktionsvåningen.

Föga förvånande har de bruna internettrollen lyst med sin frånvaro i kommentarsfälten när det gäller Mourao junior och hans nya arbete. Kanske laddar de om för ta itu med Lulas efterträdare Dilma Roussef, vars dotter är jurist och åklagare men som inte fått en enda tjänst av sin mamma. Det kan antagligen bara betyda att Dilma är ännu mer förslagen än Lula i att dölja sin kleptomani och kriminella gynnande av släkt och vänner.

Göran Kärrman

Dela