Högerskräll i Andalusien

Adelante Andalucias presskonferens efter valet.

 

▶ Högern tar över efter 37 år av socialdemokrati

▶ Bakåt för PSOE och Adelante Andalucia

▶ Gigantisk utmaning väntar för vänstern

 

KOMMENTAR

En historisk förändring, åt höger, blev resultatet av det regionala valet i Andalusien den 2 december. Det konservativa och korrupta högerpartiet Partido Popular fick 20,8 procent av rösterna och gick därmed tillbaka från 33 till 26 parlamentsledamöter (förlorade 250 000 röster). Men detta kompenserades inom högern genom att det andra högerpartiet, Ciudadanos, fick 18,3 procent av rösterna och 21 platser i parlamentet (hade 9 platser i och med valet 2015). Det partiet som emellertid utgör nyckeln i denna historiska högergir är brunhögerpartiet VOX som för första gången kommer in i parlamentet med 11 procent av rösterna bakom sig och 12 parlamentsledamöter.

VOX är ett nationalistiskt, homofobiskt, rasistiskt och extremt invandrarfientligt parti som tidigare saknade parlamentarisk representation, men som i regionalvalet fick 400 000 röster. VOX:s röster kommer dels från det misskrediterade högerpartiet Partido Popular, men också från socialdemokraternas PSOE. I samband med valresultatet, innan alla röster var räknade, var högern och extremhögern helt överens om att alla tre högerpartier ska störta PSOE från den politiska makten i Andalusien. Denna högerhegemoni kommer därmed att sätta punkt för 37 år av socialdemokratisk maktutövning.

Socialdemokraterna i PSOE fick förvisso flest röster, 28,4 procent av väljarnas stöd, men gick tillbaka från 47 till 33 platser i parlamentet. På valnatten talade PSOE om en ”historisk vändning” och en ”bitter seger”, det är inget annat än förskönande omskrivningar eftersom PSOE de facto förlorade cirka en halvmiljon röster och definitivt måste betraktas som valets stora förlorare. PSOE gick även tillbaka på ställen där partiet tidigare haft starka bastioner.
Direkt efter att valresultatet ofentliggjorts talade PSOE:s regeringschef i Andalusien, Susana Díaz, om att hon skulle ta sitt ansvar och söka dialog med alla ”konstitutionella krafter” för att hindra högerextrema i VOX från att få inflytande i parlamentet. En verklighets främmande hållning då både högern och extremhögern samtidigt talade om en historisk högerseger över socialdemokraterna och ”kommunisterna och Chavezanhängarna i Podemos”. VOX slog fast att just de är högervågens stora vinnare och garantin för ett nytt kommande högerstyre i regionen. Andalusiens parlament består av 109 platser. För att regera behövs det minst 55 deputerade.

Adelante Andalucia, med Podemos i spetsen, fick 16,2 procent av rösterna och därmed 17 deputerade i den parlamentariska församlingen (i valet 2015 fick Podemos 15 och Izquierda Unida 3 deputerade). Antikapitalisten Teresa Rodriguez var den enda politiska ledare av alla som intervjuades i direkt Tv-sändning som inte utropade sig själv till valets ”segrare”.
– Från och med i morgon ska vi stoppa högern och extremhögern på gator och torg, vi ska bekämpa de som gynnar de där uppe.
Spanien utgjorde länge ett undantag i Europa, eftersom extremhögern saknat parlamentarisk representation. Så är det inte längre. Socialdemokraterna är själva medskyldiga till situationen i Andalusien. Socialdemokraternas tidigare samregerande med Ciudadanos, där man såg Podemos som fiende nummer ett, och en övertro på sin egen förmåga ledde till det vi ser idag. Det är därför hyckleri när PSOE nu talar om att sossarna vill sätta käppar i hjulet för VOX i parlamentet (ett desperat försök till en blocköverskridande allians med högern). PSOE har med sin högerpolitik öppnat vägen för ett nytt politiskt högerscenario.
Alla politiska aktörer i Spanien utgår nu ifrån att valet i Andalusien visar färdriktningen inför de kommande valen 2019. Utmaningen för vänstern är gigantisk.

Alex Fuentes

 

VOX

■ VOX skrällde i regionvalet i Andalusien genom att erhålla 11 % av rösterna, samtidigt som partiet bara fått omkring 5 % i opinionsmätningarna.
Tidigare har partiet endast fått 1,57 % i 2014 års EU-val (1,2% i Andalusien), 0,2% i 2016 års parlamentsval, och 0,46 % i det senaste andalusiska regionvalet (som ägde rum 2015).

Dela