”Makten ska inte tro att den kan slappna av”

Umeå Memehuvudstad har satiriskt kommenterat makthavarna i Umeå sedan 2014. Memen ovan syftar på när Umeås kommunalråd, Hans Lindberg (S), vid två tillfällen tidigare i år efterforskade SVT:s anonyma källor inom kommunen och undvek att svara rakt på frågorna kring detta eventuella brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Som en sval vind i ett kvavt politiskt landskap har den varit. Som en skrattsalva i ansiktet på dumheten. Som en glasklar analys av maktspel och politiskt fulspel. Som en hysteriskt rolig kompis. Jag talar naturligtvis om Facebooksidan Umeå Memehuvudstad. Sedan 2014 har den kommenterat kommunledningens ageranden i Umeå, satt ansikten på makthavarna och förtydligat vad de faktiskt har för sig.
Vad som började som ett skämt har förlängts år efter år. Med tiden har Memehuvudstaden fått närmare 10 000 följare på Facebook och över 3000 på Instagram. Mottot har varit att en bild säger mer än 1000 ord, medan en meme säger mer än 1000 kommunalråd.

Men nu är Memehuvudstadsåret slut. Valdagen var den sista dagen alla följare kunde njuta av den humoristiska ventil som sidan varit för så många. De som har jobbat med den behöver rast. Behöver gå ut och prata med folk istället för att sitta ensamma på rummet och hitta på fyndigheter om hur politikerna kör över folkviljan i Umeå. ”Vi kommer på oss själva med att andas stötigt, tröttna på oss själva och framför allt, att ockupera en position som kunde fördelas på fler”, skriver Memehuvudstaden i sitt sista pressmeddelande.
De ansvariga lovar att inte komma tillbaka för att ”mjölka mer ur konceptet”. Men de är stolta över vad de har åstadkommit. Över att Västerbottens Folkblads läsare röstade fram Memehuvudstaden som länets främsta opinionsbildare 2016 och att Umesossarna tvingades kalla in en mediestrateg från riksdagskansliet för att lära sig om sociala medier. Över att Memehuvudstaden avslöjade ett lokalpolitiskt högdjur som internettroll och att den underlättade Region Västerbottens kommunikation med floskelgeneratorn floskla.nu. Dessutom är de stolta över att några av deras memes blev en del av en utställning på Moderna Muséet.

Memehuvudstaden har intervjuats, analyserats och diskuterats i medier som VK, P1, SVT, Dagens Samhälle, Det politiska spelet och Mediespanarna. Den har påmint Sverige om vad politisk satir kan vara. Samtidigt har personerna bakom sidan lyckats hålla sig anonyma, vilket bara förstärker den underbara känslan av att memen liksom poppar upp av sig själva, som en nödvändig konsekvens av politikernas förehavanden.
Men nu är det alltså slut. Memehuvustaden tog adjö på valdagen genom att påpeka att alla hade chansens att styra valets utgång och att det därför också är ”upp till var och en att hämta hem effekterna” av det. Ändå kan de inte låta bli att komma med en uppmaning: ”Låt för allt i världen inte makten tro att de kan slappna av nu. Det mår ingen bra av.”

Emma Lundström

Dela