Åt den som har skall varda givet

Bild: Umeå meme-huvudstad 2018.


Inte nog med att de ledande kommunpolitikerna i Umeå har dribblat bort väljarnas förtroende genom att sälja ut stora delar av allmännyttan och i största allmänhet trampa på allt vad hederlighet och ärlighet heter. Nu har de också gett sig själva fyra miljoner mer i lön. De anser att de är värda det eftersom de hanterar fler ärenden idag än för några år sedan, dessutom säger de sig vilja minska glappet mellan politikernas arvoden och de löner som betalas ut till kommunens högre tjänstemän.
De fyra extra miljonerna i arvodesbudgeten innebär en ökning med cirka 21,2 procent från dagens 19 miljoner till 23 miljoner kronor från och med nästa mandatperiod. Umeås hårt ifrågasatta kommunalråd, Hans Lindberg (S), tycker att det är en rimlig justering. En justering som bland annat innebär att byggnadsnämndens ordförande kommer att få cirka 20 500 kronor mer i månaden.

Den 18 juni klubbades beslutet igenom i Umeå kommunfullmäktige, trots att Vänsterpartiets Ulrika Edman yrkade på avslag och trots att flera partier ska ha varit överens om att förslaget riskerar att spä på politikerförakt. Den populära politiska satirsidan Umeå Meme-huvudstad 2018 har reagerat på beslutet med många humoristiska inlägg. Bland annat med en bild där ett antal politikerliknande personer gör high five under texten: ”Om förskoleungarna får byta sina egna blöjor kan vi få 4 miljoner till i lön!”

Emma Lundström

Dela