Antikapitalistisk framgång i Andalusien

Teresa Rodriguez

Teresa Rodriguez

Spanska Podemos nationella ledning har försökt rensa ur vänsteroppositionen. Men antikapitalisten Teresa Rodriguez gick segrande ur Podemos primärval i Analusien med 75 procent av rösterna.

Den spanska högern tvingades lämna regeringsmakten till förmån för socialdemokraternas PSOE och befinner sig idag i en fullständig politisk kris. Podemos ledning, med generalsekreterare Pablo Iglesias i spetsen, har gjort tydliga närmanden till PSOE med syfte att ingå i en gemensam regering vilket lett till ökade politiska spänningar mellan Iglesias ledning och Anticapitalistas som utgör vänsteroppositionen i Podemos.
I början av 2019 är det regionala parlamentsval i Spanien och partierna ska därför genomföra primärval med sikte på dessa val.

Andalusien är det starkaste fästet för PSOE och styrs av Susana Diaz som tillhör den socialdemokratiska högerfalangen och som visat sig vara en oberäknelig och manipulativ ledare. För att förekomma hennes fulspel tvingas partierna i Andalusien att redan nu bedriva primärval, det vill säga omröstningar om vilka som ska vara kandidater i de kommande valen. Podemos är förhållandevis starkt i just Andalusien, partiet leds där av Teresa Rodriguez, en ledande medlem i Anticapitalistas.
Inför primärvalet i Andalusien har Podemos nationella ledning manövrerat med syfte att bli av med Teresa Rodriguez som i breda vänsterkretsar betraktas som en radikal och folklig ledare.

Podemos ledning i Madrid har på olika sätt intervenerat i den interna valprocessen och gett sitt öppna stöd till en annan kvinnlig kandidat, Isabel Franco. Primärvalet i Andalusien genomfördes den 16 juli och Teresa Rodriguez gick segrande med 75 procent av rösterna medan Franco fick 22 procent och en tredje kandidat fick 3 procent.
Teresa Rodriguez har hela tiden varit motståndare till att Podemos ska toppstyras från Madrid och även velat befästa en allians med Izquierda Unida vilket den nationella ledningen ser som en försvårande omständighet i sin relation till PSOE.

Med en otvetydig majoritet av partiets medlemmar i Andalusien bakom sig kan nu Teresa Rodriguez fortsätta på den antikapitalistiska vägen i Podemos och möta PSOE i valet 2019.

Alex Fuentes

Dela