”Tillsammans kan vi släcka bränderna”

Landets mest omfattande bränder. Naturligtvis dyker diverse partiledare upp i brandhärdens utkanter. Inget fel i det. Varje tänkande människa inser dock att två enkla erfarenheter är självklara.
Först och främst: i vårt samhälle döljer sig ofantliga resurser. Vi luras ofta att tro att det är vårt individuella val som är det väsentliga. Bullshit, det är ointressant, det är vår kollektiva styrka som betyder något. När det går åt helvete, när det brinner, när du är nära att drunkna, frysa ihjäl, brinna upp så är medmänniskor, samhället det enda som gäller.

Tiotusentals människor hjälper nu till med smörgåsar, vatten, chips, trafikinformation, sängplatser, hårt arbete … de vill såväl som du, rädda liv, byar, skogar …
Vi är oändligt glada över fantastiska institutioner som att brandförsvar, ambulanser, sjukvård, krismyndigheter, trafikpoliser, helikoptrar … finns. Vi älskar faktiskt dem!

Allt det som hjälper oss när det går åt helvete. Människorna vi förväntar oss ska finnas när vi behöver dem. Människor över hela detta land visar vad ordet samhälle betyder; jag läser om folk som sliter från Fågelsjö, Ragunda, Brattsjö, Nordmaling, Älgberget, Färila, Los, Älvdalen, Sveg, Vuollerim … Människor som visar vad ett samhälle är.
Vi måste inse att vårt land har oändliga resurser som inte nyttjas. Det handlar minst av allt om att du som individ ska kunna välja teleleverantör, el­-bolag, försäkringsbolag … tvärtom, dagens eldbekämpare visar att det enda som är av värde är det som vi tillsammans kan klara av.

Denna oerhörda, gemensamma kraft är en härlig knockout mot tron att ”ensam är stark”. Ensam förmår nada!
Att människor dessutom idag står och hurrar när polska, franska, litauiska, danska, italienska brandbekämpare kommer och hjälper till med sina stora brandbekämpningskunskaper – är så självklart.
Enbart nationalistiska stolpskott och sunkiga rasister känner olust. De struntar för övrigt i detta land, dess människor, skogar, byar …

Mats Törngren

Dela