”Vi måste bygga rörelser för den framtid vi vill ha”

Stor uppslutning när Samling Vänster tågade genom Umeå på Första maj.

Över tusen personer gick i Samling Vänsters tåg genom centrala Umeå på Första maj i år. Trots bistert väder och trots att många av stadens vänstermänniskor rest upp till Boden för att manifestera mot nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens samling i den gamla regementsorten.
Solidaritet och socialism var ledorden i Umeå. Det skedde insamlingar till Hamnarbetarförbundet och nätverket Ingen människa är illegal. Slagorden ekade mellan husväggarna och väl framme vid Rådhustorget avlöste talen varandra i rasande fart.
Vänsterpartiet Umeås gruppledare, Ulrika Edman talade om stadens problem: tystnadskulturen och gubbväldet. Om en ohelig allians av socialdemokrater och moderater som tillsammans har privatiserat och underfinansierat välfärden och kuppat igenom en utförsäljning av allmännyttan:

Jan-Olov Carlsson, aktiv i SP och klubbordförande för verkstadsklubben på Volvo lastvagnar i Umeå, påpekade att det borde vara Första maj varje dag.
– Vi borde vara så här många och ännu fler, varje gång vi tar dagens strid och dagens kamper. Om det så är försvaret av välfärden, av allmännyttan, av strejkrätten, kampen för kortare arbetstid, eller när vi ska stoppa utvisningarna av de ensamkommande flyktingbarnen. För när vi samlas så här på Första maj, så är det med en föraning om att vi skulle kunna påverka mer än vad vi gör, sade han och underströk att det inte blir någon lek framöver:
– Höstens val kan bli en dyrköpt erfarenhet för en passiv, hukande arbetarrörelse. Vi måste samla oss för att bekämpa högern. Vi måste få med oss fler, både i det utomparlamentariska arbetet och för att vinna val tillsammans. Vi behöver någonting mer än summan av våra organisationer. Det behövs en samling vänster, hela tiden.

Huvudtalare var Johan Örestig från nätverket Allt och alla. Han började med att skänka en tanke och applåd till alla kamrater som rest till Ludvika och Boden för att stå upp mot nazisterna. Sedan övergick han till sitt egentliga tal.
– Den som söker skäl att protestera behöver inte leta särskilt länge. Internationellt, nationellt, lokalt ser vi massor med exempel på missförhållanden som vi behöver reagera mot. På den internationella arenan ser vi hur den nyliberala politiska strategin cementeras som lag. På ett nationellt plan, ser vi hur klassamhället hårdnar varje dag, trots att vi har ett arbetarrörelseparti i regeringen. På ett lokalt plan har vi en kommunledning, där socialdemokrater och moderater styr Umeå i en ohelig allians med fastighetsägare som Balticgruppen. Gradvis omvandlar de Umeå till en kallare, tommare och ensidigare plats, sade han och menade att det är lätt att paralyseras av läget och att det då är avgörande att samlas och samla kraft tillsammans.
Johan Örestig talade om strategier för att undvika politisk depression. Om att se allt det rörelsearbete som faktiskt görs. Alla de människor som varje dag jobbar fackligt, eller med stödjande verksamhet på kvinnor- och tjejjourer runt om i landet, eller hjälper asylsökande och papperslösa:
– Vi måste se allt vi gör och vara stolta över det. Se det som olika initiativ i gemensamma försök att bygga en rörelse som vänder den politiska utvecklingen. Men vi måste också se begränsningarna i det vi gör och lära oss av våra misstag. Utmana de strategier som inte funkar. Lyckas vi inte bli fler kommer vi inte heller att lyckas förändra någonting.
Han betonade också vikten av att utveckla mål på kort och lång sikt. Och att vi inte kan nöja oss med att gå och rösta:
– Vi måste börja bygga rörelser som ger en glimt av den framtid vi vill se. Rörelser som i praktiken visar att demokrati är en del av lösningen och inte, som allt fler fascister, liberaler och konservativa hävdar, en del av problemet.

Från Boden kom en hälsning som lästes upp. Tilia, aktiv i Ingen människa är illegal, hade velat stå på Rådhustorget i Umeå på Första maj. Men hon kände att hon måste demonstrera mot Nordiska Moståndsrörelsen i Boden: ”När nazister går på gatorna, eller försöker ta sig in i kommunfullmäktige måste vi förstå att det är en konsekvens av ett ekonomiskt system som gör de rikaste rikare och som utnyttjar människors frustration för att spela ut utsatta grupper mot varandra.”
En representant från Somaliska föreningen i Västerbotten påminde om Bernie Sanders och det amerikanska presidentvalet: ”Det avgörs i Ohio”:
– Jag är från Ersboda. Den övergivna, splittrade stadsdelen som fick ge det segregerade Umeå ett ansikte. Valet i Umeå kommer att avgöras på Ersboda. Ersboda är Umeås Ohio. Upp till kamp!

Text och foto: Emma Lundström

 

Samling Vänster är: Vänsterpartiet, Ung Vänster, Allt åt alla, Ingen Människa är Illegal, Kommunistiska Partiet, RKU, Revolution, Socialistiska Partiet, Umeå LS av SAC, Vänsterns Studentförbund, Somaliska Föreningen i Västerbotten

Dela