Chile: Minimalt med röster räckte för högerseger

► Miljardären Sebastian Piñera president igen

► Socialdemokraterna skyller förlusten på vänstern

► Men det räcker inte att säga ”Rösta mot högern”

Chiles högerkandidat och miljardär Sebastian Piñera blev återigen vald till president den 17 december. Högern har på nytt tillfogat de fattiga och utsatta, som till stor del avstod från att rösta, ett politiskt nederlag. Många inom vänstern är ledsna, arga och besvikna. Risken för uppgivenhet är nu stor. Folk klandrar sig själva: ”herregud; Piñera vann valet, vad är det för fel på folk?” Många har åsikter om vad det var som gick snett. Andra beklagar sig över att vänstern inte kunde göra gemensam sak för att stoppa en rik bluffmakare från att bli president. I sociala medier sprids ett citat av Mahatma Gandhi: ”Om det finns en idiot vid makten är det för att de som valde honom är väl representerade”.

Vid första valomgången den 19 november fick Piñera 36 procent och den socialdemokratiska fronten Nueva Mayorias kandidat Alejandro Guillier 22 procent av rösterna. Frente Amplios vänsterkandidat Beatriz Sánchez dömdes ut redan på förhand. Enligt väljarundersökningar, som anklagats för att vara manipulerade, skulle hon endast få 8 procent av väljarkårens stöd. Men Frente Amplio, den nya vänsterkoalitionen som i mångt och mycket påminner om Podemos i Spanien, skrällde rejält i valet och fick drygt 20 procent av rösterna, bara två procentenheter mindre än Guillier. Många tror att ”Bea” Sánchez skulle gått vidare om det inte vore för de riggade opinionsmätningarna. Efter första omgången väntade hela landet på huruvida Frente Amplio skulle uppmana att rösta på socialdemokraten i den andra valomgången, eller inte.
Frente Amplio gav ett entydigt svar. Fronten förklarade att inget politiskt stöd skulle ges till den socialdemokratiska centerkoalitionens kandidat.

”Det räcker inte att vara emot högern, det behövs en politik FÖR en förändring och samtidigt mot nyliberalismen oavsett om de styrande är socialdemokrater eller höger”, sa Frente Amplios talesperson. Det var ju därför vänsterkoalitionen hade bildats – för att skapa som ett trovärdigt alternativ till ett tvåblocksystem som i 27 år satt sin nyliberala politiska prägel på landet. Fronten vägrade kompromettera sin politiska framtid genom att på förhand ge politiskt stöd till ett projekt som hållit fast vid nyliberalismens recept om än i socialdemokratiskt tappning. Frente Amplio manade alltså inte till en röst på Guillier den 17 december även om flera framträdande representanter gick ut offentligt och deklarerade att folk som hade röstat på Frente Amplio fick rösta efter eget huvud. Man betonade dock att det var Nueva Mayorias eget ansvar att försöka övertala vänsterfolk att lägga sin röst på Guillier. En betydande del av Frente Amplios väljare betraktade dock Guillier som en fortsättning på den förda nyliberala politiken. Oavsett vem som vann valet vid andra valomgången skulle Frente Amplio förbli i opposition i parlamentet.

Nu är valet över. Piñera fick 54,57 och Guillier 45,43 procent av rösterna. Endast 50 procent av de röstberättigade röstade. Piñera blir med andra ord president för hälften av hälften.
Nu anklagar Nueva Mayorias anhängare Frente Amplio för nederlaget. Men man kan knappast klandra Frente Amplio för att den socialdemokratiska Nueva Mayoria inte förmådde vinna vänsterväljarna samtidigt som högern mobiliserade för fullt. Det räcker inte att säga ”rösta mot högern” för att vinna vänsterfolk till ett urvattnat politiskt projekt.

Om Frente Amplio hade uppmanat till en röst på Guillier bara för att blockera Piñeras valseger skulle den nya politiska formationen ha slösat bort allt den uppnått så här långt. Det skulle samtidigt ha reducerat Frente Amplios parlamentsledamöter till att spela en dekorativ roll i det framtida parlamentet. Andra valomgången tvingade Frente Amplio att ta ansvar och bekänna färg. Men vad innebär det att ta ansvar? Att till varje pris stoppa Piñeras återkomst?
Nej, Frente Amplios ansvar går ut på att konkretisera visionen om förändringar som gör det möjligt att återställa länken mellan politik och samhälle, att låta ett nytt Chile uppstå ur nyliberalismens sprickor. Detta var sant före den första, och det är lika sant efter den andra, valomgången. Socialdemokratin och Kommunistpartiet lär nu kastas ner i djup politisk kris. Piñera saknar egen majoritet och måste göra upp politiskt med dem. Det blir livsviktigt för Frente Amplio att profilera sig som ett trovärdigt alternativ till båda blocken. Först då kan Frente Amplio bli en hävstång för en nödvändig historisk förändring.

Alex Fuentes

Dela