Slaveriet i Libyen är Europas ansvar

I lördags samlades tusentals människor på torgen runtom i Sverige för att protestera mot slaveriet i Libyen, för alla människors lika värde. Protesterna var en reaktion på CNN:s avslöjanden om den människohandel som pågår i Libyen, där flyktingar och migranter har blivit en handelsvara som auktioneras ut till högstbjudande.
Människohandeln ska ha pågått i flera år, men det senaste årets förhandlingar och överenskommelser som landet gjort med EU – särskilt Italien – om att stoppa flyktingströmmen in i EU, har eskalerat situationen. Libyska kustbevakningen har fått i uppgift att stoppa allt fler flyktingbåtar och istället för att göra den farliga resan i människosmugglarnas ranka fartyg, för att kanske klara sig in i Europa, har människor fastnat i ett laglöst land där de alltså riskerar att säljas till lantbrukare för några tusen kronor.
Enligt CNN finns det bevis på att det pågår slavhandel i minst nio olika städer i Libyen, men nyhetskanalen menar att det troligen bara är en bråkdel av vad som egentligen sker.

På Sergels torg i Stockholm, på Olof Palmes plats i Göteborg, i Malmö och Jönköping skallade slagorden Vi är inte slavar och Stoppa slaveriet nu. I Stockholm påminde initiativtagaren Lovette Jallow om att det inte är ”ett vi och dem”: ”Det är ett oss!”
”Vi vill visa solidaritet med de utsatta i Libyen. Som afrikaner inser vi att det lika gärna hade kunnat vara vi som såldes, därför blir det personligt för oss, sade en av initiativtagarna i Göteborg, Fiona Rydström, till GP. Hon blev ”ledsen, äcklad och bestört” av att se CNN:s videoklipp som visar hur slavhandeln går till och hoppas att den svenska regeringen tar avstånd från det som händer i Libyen.
I Uppsala attackerades demonstrationen på Stora torget av ett 20-tal nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR,

Människor säljs som slavar i Libyen för att EU har stängt gränserna. Samtidigt marscherar nazister i länder som Polen och Ungern, länder som inte tagit emot några kvotflyktingar alls. Och här i Sverige får Sverigedemokraternas Paula Bieler sitta i Studio Ett i Sveriges Radio och uttala sig om ifall hon tycker att det har blivit bättre under de två åren som har gått sedan Åsa Romson grät i riksdagen när hon skulle meddela regeringens beslut om att i princip stänga gränserna.
Det är politiska beslut som gör att en nigeriansk man kan säljas som en slav för 3000 kronor i Libyen idag, 2017. Att Afrikanska unionen och FN:s generalsekreterare António Guterres nu är chockade och kräver att Libyen agerar, är ett rent hyckleri. Alla vet att det får konsekvenser att stänga alla lagliga flyktvägar in i EU, och göra de olagliga ännu farligare.
Frågan är vem som är beredd att hitta en humanitär lösning på situationen.

Emma Lundström

Dela