Det går att hålla två bollar i luften samtidigt

Saudiarabiens kung Salman har besökt Ryssland och Vladimir Putin. Och det var ingen privat semestertripp. Kung Salman kom i spetsen för en delegation på 1000 personer. Och man nöjde sig inte med lite artigt prat. Stora kontrakt skrevs under. Saudierna ska investera 1 miljard dollar i en energifond i Ryssland och den ryska oljejätten Sibur ska bygga en fabrik i Saudiarabien för 1.1 miljarder dollar. Ryssland ska också förse Saudierna med antiflyg-missiler, S-400, för ett värde av 3 miljarder dollar. Detta gör Ryssland samtidigt som den saudiarabiska regimen bombar Jemen sönder och samman.

Internationalen har i en rad artiklar gått emot krigshetsen mot Ryssland som ständigt väller över oss här i väst. Speciellt i Sverige. Vi har visat att Rysslands militära styrka är en bråkdel av NATO:s. Samtidigt har vi naturligtvis inte haft några illusioner om den ryska regimen. Putins Ryssland är ett kapitalistiskt land med en oerhört reaktionär politik. Som nu visar sej i detta samarbete med Saudiarabien. Men vi kan hålla två bollar i luften. Precis som de demokratiska socialisterna i Västeuropa under 1900-talets början. De stödde all demokratisk opposition mot tsarväldet i Ryssland, men de gick samtidigt emot de egna regeringarnas krigsplaner.

USA:s och Peter Hultqvists hets handlar om att stärka den egna imperialismen, inte om att åstadkomma demokratiska framsteg i Ryssland. Väst stödde Jeltsinregimen när den besköt sitt eget parlament 1993. Jeltsin förde nämligen en politik de gillade. Han massprivatiserade och öppnade Ryssland för kapitalismen. Motsättningen mellan USA/Nato/Peter Hultqvist på ena sidan och Ryssland på den andra är en motsättning mellan kapitalistiska krafter. NATO-USA är oändligt mycket starkare och den mest aggressiva sidan. Men demokratiska socialister stöder ingen av dem. Vi hävdar att arbetarsolidaritet och fredskamp över gränserna är vad som behövs. För dem som eventuellt trott att Ryssland (eller Kina) skulle kunna vara motvikter till USA och till vår fördel, kan ett studium av Putins och Kung Salmanis lilla träff vara ett uppvakningspiller.

Peter Widén

Dela