Kultfilm blir teater på Dramaten

Foto: Markus Gårder.

Dramatens lilla scen sätter upp Petra von Kants bittra tårar efter RW Fassbinders kultfilm från 1972 som en enaktare. Den har spelats på scen några gånger tidigare och nu sätter Dramaten upp den i Sunil Munshis regi och med Ingela Olsson i huvudrollen. Här rör vi oss i en kvinnovärld, pjäsen har bara kvinnoroller; karriärkvinnan, barbiedockan, tapetblomman, vimsiga tanten, den tysta tjänarinnan och slutligen den unga, snygga tjejen väl medveten om sitt kapital – sin perfekta kropp.
Petra von Kant är en känd modeskapare på toppen av sin karriär, hon är stark, hon är oövervinnerlig, hon lever ett jetsetliv, hon har allt. In i denna exklusiva ytliga miljö kommer av en tillfällighet en ung tjej, Karin, utan större ambitioner, från en diametralt motsatt miljö. Hon är tillräckligt klipsk och formbar för att förstå hur hon ska utnyttja situationen för egen vinning och det gör hon. Den dubbelt så gamla Petra blir blixtförälskad i Karin. En förälskelse som utvecklas både till djup kärlek, ett behov och slutligen till den totala sönderfallet då Karin överger henne.

På scenen finns hela tiden också Marlene, Petras tysta, ska vi kalla det butler, som uppfyller hennes uttalade och outtalade önskemål. Perfekt klädd helt i svart – ser allt – hör allt – vet allt – säger inget men rör sig med utsökt eleganta rörelser från de högblanka skorna till det skickligt maskerade stela ansiktet.
Petra och Karin är centralgestalterna de övriga enbart staffagefigurer. Det är Petras bleka, blyga, barnsliga, beiga tonårsdotter, Gabrielle, som bara dyker upp till Petras födelsedag med tårta och två jättestora, silverfärgade heliumballonger i form av två femmor. Det är väninnan, Sidonie, en naiv barbiedocka, som sätter äktenskapslyckan högst. Det är mamman något förvirrad äldre dam som tydligen aldrig försörjt sig själv och svårt att förstå dotterns liv.
Mycket glitter, mycket högklackat, mycket champagne, mycket whisky i ett luxuöst scenario av svart och krom och mycket skickligt spelat.

Världen rasar för Petra när hon förstår att hon är övergiven. Hon slår sönder allt. Krossar inredningen, kastar ut alla efter att grymt ha förolämpat dem. I sin ensamhet kastar hon sig på sängen. Dör Petra där eller sover hon bara ruset av sig. Ingen vet.

Eva E Johansson

 

Petra von Kants bittra tårar av Rainer Werner Fassbinder. Dramatens lilla scen. Regi: Sunil Munshi. Medverkande:  Ingela Olsson (Petra), Louise Peterhoff, Joaquin NaBi Olsson, Angela Kovács, Lil Terselius som Valerie och Electra Hallman Premiär 9 februari. Spelas till 2 maj.

Dela