Strejker lamslår Storbritannien i jul

HEATHROW Bland annat bagagehanteringen påverkas av strejken i Storbritannien. Foto: Ada Vogel cc-by

HEATHROW Bland annat bagagehanteringen påverkas av strejken i Storbritannien. Foto: Ada Vogel cc-by

 

► Järnväg-, flyg- och postanställda lägger ner arbetet

► Protest mot privatiseringar, övertid och sänkta löner

► Högern kallar arbetarna oansvariga, vänstern visar solidaritet

Mitt under julrushen har Storbritannien lamslagits av en rad strejker inom trafik- och servicesektorn. Vid järnvägen genomförde konduktörerna på flera bolag en 48-timmarsstrejk i protest mot dålig bemanning och övertidsarbete, vilket innebär att många tåg ställdes in och hundratusentals resenärer blev strandade eller tvingades hitta andra resvägar. Strejken på järnvägarna ska återupptas inför nyår.

Samtidigt genomför 3 500 postanställda denna vecka en fem dagar lång strejk, inklusive på julafton, mot nedläggningar av postkontor, uppsägningar av personal, sänkta pensioner och att den statliga posten lägger över arbete på privata firmor. Även vissa yrkesgrupper inom flygbolagen British Airways och Virgin har varslat om strejk under juldagen och annan­dagen, med krav på högre löner.
– Vi befinner oss fortfarande i en situation där arbetare har det sämre ekonomsikt ställt än före finanskraschen 2008, och där inflationen leder till att reallönerna fortsätter att sjunka, säger Frances O’Grady, ordförande för Trade Union Congress, den brittiska motsvarigheten till LO.
Den konservativa premiärministern Theresa May hävdar att de strejkande visar förakt för vanligt folk som försöker leva sina liv och vill fira jul i lugn och ro. Andra högerpolitiker, som transportministern Chris Grayving, menar att det behövs nya lagar för att inskränka strejkrätten.

Något som får kritik av bland andra vänsterskribenten James Bloodworth från bloggen Left Foot Forward. ”Ett par dagars besvärligheter under julen anses skäl nog att kräva ’krislagar’, som skulle ta ifrån arbetare en av de få rättigheter de har kvar och som fastslagits i otaliga internationella avtal, nämligen rätten att lägga ner sitt arbete”, skriver James Bloodworth och påpekar att brittiska fackföreningar idag är mycket försvagade och strejker allt mer ovanliga.
Även representanter för oppositionspartiet Labour visar förståelse för de strejkande.
– Självklart kommer de här strejkerna att skapa stora problem inför julen, men människor har lagstadgad rätt att strejka. Det är inte min roll att ifrågasätta fackens beslut, säger Diane Abbot, som är talesperson för inrikesfrågor i Jeremy Corbyns skuggregering, till Sky News.

Per Leander

Dela