”Vi behöver en bred rörelse mot nazisterna”

motrasism140915_73

►Samling till motdemonstration mot nazimarsch i Stockholm

►Gunnar Westin från SEKO: ”Vi har ett ansvar att bjuda motstånd”

►Högerextremismen står för rasism och arbetarfientlighet

gunnarwestin

Gunnar Westin

Lördagen den 12 november planerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att marschera genom Stockholm. Därför kommer antirasister, socialister och fackföreningsaktivister att hålla en motdemonstration. Gunnar Westin, vice ordförande för Seko-Stockholm, är en av organisatörerna.
– När nazister går ut och försöker ta gatorna i besittning, då har vi ett ansvar att bjuda motstånd genom att vara där, säga vad vi tycker  och visa att det inte är okej, säger Gunnar Westin.
– Nordiska motstånds­rörelsen är den största fascistiska organisationen idag, och de försöker bygga en terrorrörelse à la trettiotal, de hetsar mot flyktingar och de ser arbetarrörelsen som sin huvudfiende, så därför måste vi stoppa dem.
Varför är nazisterna på frammarsch i Sverige idag?
– Det handlar om ett större problem där verkligt reaktionära krafter är på frammarsch internationellt. Det handlar inte bara om fall med enstaka länder längre, som med Jobbik i Ungern, utan även i Västeuropa ser vi denna utveckling. Om en vecka kanske vi har fått en galen rasist som president i USA, och i franska valet nästa år är det stor risk att Front National segrar, säger Gunnar Westin.
– Här hemma har Sverigedemokraterna nu fått ett stort inflytande genom sin vågmästarroll i riksdagen och de för inte bara en rasistisk politik utan även en arbetarfientlig sådan. Något som blev tydligt när de satta stopp för regering­ens försök att införa en lag om att det ska råda kollektivavtalslika villkor vid upphandlingar, säger han och fortsätter:
– Därför går även de våldsamma fascisterna framåt. De handlar inte i ett vakuum utan i ett större sammanhang.

De grupper som organiserar motdemonstrationen är bland andra Seko Stockholm, Hotell- och restaurangfacket, Rött forum, SSU Stockholm, Ung vänster, samt Unga elektriker och Unga byggare.
Samtidigt kommer det även att hållas en annan mera konfrontativ antifascistisk demonstration. Den organiseras av Kämpa Stockholm, som består av autonoma grupper.
– Kämpa Stockholm har ett eget engagemang och en annan taktik. Vi har haft kontakt och diskuterat med dem, och kommit fram till att vi måste ha två separata manifestationer. Men det finns en ömsesidig respekt och vi konkurrerar inte med varandra, säger Gunnar Westin och förklarar vidare:
– Som vi ser det behöver vi en så bred rörelse mot nazisterna som möjligt. Det är viktigt att vi blir väldigt många. Därför ser vi ett behov av att ha en tid och en plats där alla som vill demonstrera fredligt kan känna sig trygga att vara med. Kämpa Stockholm kan inte garantera att det inte blir någon konfrontation med nazisterna.

Per Leander


Läs mer om motdemonstrationen: 12 November kl. 11 – Tillsammans tar vi kampen mot nazismen

Dela