”Vi vill gå tillbaka till det kollektiva och det praktiska”

15027793_10153866377890740_6121979440915592894_n

►Tre snabba frågor till Motkraft-kollektivet som återupplivar sin sajt i helgen

Motkraft var en webbportal med den utomparlamentariska vänstern i Sverige som målgrupp och där nyheterna skrevs av besökarna. I februari i år togs webbportalen ned. Syftet med Motkraft var enligt egen uppgift ”att låta grupper själva förklara sina aktioner, utan att de behöver förmedlas eller uttolkas av journalistiska mellanhänder”.

Livebevakningar och som plattform för aktivistrapporter är Motkraft ju kända för sedan tidigare. Kommer någonting vara annorlunda med den här lanseringen?
– Det Motkraft som nu startar upp är mycket mer knutet till hackerscenen, istället för att bara vara aktivister så är det tänkt att föra samman aktivister med hacktivister, dataaktivister och jobba ihop. Det var många projekt på nätet som försvann med sociala medier, mycket flyttade in på Twitter och Facebook och den tekniska kapacitet som krävdes för att bygga något som fyller funktionen av inte bara det mest basala som en blogg var svår att få tag på. Nu jobbar vi kollektivt med programmerare och aktivister för att testa vilka system vi kan bygga fram. På lördag kommer vi bara köra liverapportering [från demonst­rationerna i Stockholm mot nazisterna i NMR] sen är det tänkt att bygga nyhetssajten, vi får se hur det blir med de bitarna.

Hur kommer förändringen att märkas konkret? Blir det mer av till exempel poddar och videoklipp?
– Vi vet inte mer konkret vad det kommer innehålla utan det handlar mer om att bygga något som stimulerar till aktivitet och som är nära aktivitet. När gamla Motkraft verkade så handlade det mycket mer om att skapa innehåll, texter, men nu har ju det blivit så att det finns så mycket information, men frågan är vad man kan lita på. Det behövs någon som samlar och värderar material, vi försöker prata om just den biten. Det behövs en informationssajt där man vet att den information som går ut om aktivism går att lita på. Inte som de här twitterkontona som sprider information där ingen vet var den kom ifrån från början.
– Målet är ju fortfarande att vara någon form av svärmkommunikation, att många ska kommunicera och många kan bidra. Men de senaste årens sociala media har ju visat på en massa svagheter i sådana spridda kommunikationssystem, det är lätt att sprida desinformation, moralpanik och drev. Det har blivit så mycket tyckande och personfixering så att vi vill gå tillbaka till det här kollektiva och det praktiska, att motivera handlandet snarare än vem som har vilken åsikt i den senaste kulturdebatten.

Slutligen, har ni något tips till aktivistgrupper som vill nå ut med sitt budskap/aktioner på nätet?
– Det går att posta aktions­rapporter och pressmeddelanden på Motkraft, aktivitet ska stå i centrum på sidan.

Arash Gelichkan

Dela