Skjutning och explosion efter kurdisk demonstration i Fittja

Demonstration Medborgarplatsen i Stockholm 14 februari.

Demonstration Medborgarplatsen i Stockholm 14 februari.

Kurdisk ledare i Sverige skjuten efter demonstration i Fittja under helgen.

Turkisk förening skakades av explosion på onsdagen, polisen spekulerar inte i samband.

Turkar och kurder i möte för sammanhållning i Fittja: ”Vi har en stark relation till varandra”

En ledare i svenska avdelningen av PKK-lierade kurdiska rörelsen PJAK har skjutits och en turkisk förening i Fittja utsatts för en explosion i samband med upptrappade konflikter efter en kurdisk demonstration i Stockholm förra helgen. När den två dagar långa demonstrationen till stöd för den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan passerade turkiska kulturföreningen i Botkyrka uppstod bråk och lokalen utsattes för skadegörelse. PJAK i Sverige hävdar att turkiska nationalister som gjort tecknet för högerextrema Grå vargarna provocerat fram bråket. Efter demonstrationen besköts en bil med prokurdiska flaggor från en mörk Audi som i hög fart lämnade området. PJAK-ordföranden i Sverige, undersköterskan Ghafour Mohammadi, träffades av ett av skotten och läget för honom var på tisdagen fortfarande mycket allvarligt

– Man betraktar fortfarande skadorna som livshotande. Det är alltså väldigt, väldigt allvarligt, sade Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm, till TT på tisdagen.

Svenska kommittén för PJAK menar att skottdådet hänger samman med händelserna i Mellanöstern där Turkiet för ett blodigt krig mot kurdiska områden. De skriver i ett uttalande publicerat på Rojavakommittéernas hemsida:

”Vi bedömer att denna terroraktion är ett led i Erdoganregimens våldsbejakande politik, och en direkt attack mot kurdernas frihetskamp. Den turkiska staten och Erdogans regim har de senaste månaderna intensifierat sitt angrepp mot det kurdiska folket. I norra Kurdistan har turkisk militär och polisstyrkor belägrat städer, dödat och bränt hundratals civila samt gripit parlamentariker och människorättsaktivister.”

Några dagar senare, sent på onsdagskvällen skakades en turkisk förening i Fittja av en kraftig explosion. Ingen person skadades men alla fönster på lokalen ska ha blåsts ut av detonationen. Polisen ville inte spekulera i om explosionen hade något att göra med skjutningen och bråket i helgen.

– Vi har allt i beaktande, sade polisens presstalesperson till Aftonbladet. Men om det finns ett samband eller inte kan jag inte säga.

Den turkiska kulturföreningen ska efter det inträffade hålla ett gemensamt möte med den kurdiska föreningen i området för att markera sammanhållning och ta avstånd från allt våld.

– De vill stoppa oss så att vi inte kan mötas, säger Ismail Zengin, ordförande i Turkiska kulturföreningen i Fittja, till lokaltidningen Södra sidan. Men vi är envisa. Vi ska genomföra våra möten mellan kurdiska och turkiska folket. Vi har en stark relation till varandra. Nu flyttar vi över mötet till den kurdiska föreningens lokaler, säger Ismail Zengin, ordförande för den Turkiska kulturföreningen i Fittja.

Det är inte första gången våldsamheter mellan PKK-anhängare och turkiska nationalister i Sverige rapporteras. Fredagen 11 september förra året skakades Bredängs svensk-turkiska förening av en explosion som krossade fönsterrutorna på föreningslokalen. Söndagen samma helg uppstod oroligheter när kurdiska motdemonstranter protesterade mot en turkisk demonstration på Sergels torg. Natten mot måndagen 14 september utsattes Anatoliska kurdiska föreningen i Fittja för ett bombattentat. Men polisen har, enligt Expressen, ingen stärkt beredskap med anledning av den senaste tidens händelser och bedömare är oeniga kring om konflikterna kan komma att trappas upp mellan kurder och turkar i Sverige.

200px-Flag_of_PJAK.svg

PJAK

  • – PJAK, Partiet för ett fritt liv i Kurdistan, är PKK:s systerorganisation i Iran och för en väpnad kamp för kurdisk autonomi mot den Islamiska republiken i landet.

  • Grundades 2004 och följer den i Turkiet fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalans politiska filosofi, en säregen mix av kurdisk nationalism och anarkistiska idéer.

  • PJAK, liksom PKK, har många kvinnor bland sina medlemmar och väpnade styrkor och företräder feministiska ideal.

250px-MHP_flag.svgGrå vargarna

  • Neo-fascistisk pan-turkisk rörelse. Grundades som nationalistpartiet MHP:s paramilitära gren på 1960-talet. Ansvarigt för hundratals mord och försvinnanden på vänsteraktivister under de politiska striderna 1976-80. Under militärjuntan på 1980-talet förbjöds rörelsen som istället vände uppmärksamheten till den kurdiska konflikten och konflikten på Cypern.

  • Reformerades 1997 men har fortsatt figurera i samband med nationalistiska våldsaktioner. Leds fortfarande av MHP:s ordförande Devlet Bahçeli.

  • Etniska minoriteter är ett återkommande mål för rörelsens aktiviteter.

  • Har sympatisörer bland den turkiska diasporan i Europa och bland turkiska folkgrupper i forna Sovjet. I Tyskland uppgavs 3,6 procent av turkiska väljare ha stött organisationen i valet 2014. Även i Sverige finns sympatisörer.

Dela