De imperialistiska krigens grymhet leder till terrorismens grymhet

UTTALANDE: De fruktansvärda attackerna som ägde rum i Paris på kvällen fredag den 13 november som dödade 120 människor, gav upphov till ilska och upprördhet. NPA delar dessa känslor och uttrycker sin solidaritet med offren och deras närmaste. Denna tragedi är särskilt hemsk eftersom den drabbade oskyldiga offer, de mordiska angreppen riktades mot befolkningen.
Dessa avskyvärda grymheter i centrala Paris är ett svar på det lika blinda och till och med ännu dödligare våld som de franska flygplanens bombningar lett till i Syrien efter François Hollandes och hans regerings beslut.
Dessa flygangrepp antas bekämpa Islamiska staten (IS), de terroristiska jihadisterna, men tillsammans med den ryska interventionen och bombningarna skyddar de i själva verket den regim som är skyldig till det syriska folkets martyrskap, diktatorn Assad.
Och i själva verket är även där civilbefolkningen de första offren som döms att leva i skräck eller fly med risk för sina liv.
De imperialistiska och de islam­istiska grymheterna ger näring åt varandra. Och de gör det för att kontrollera oljetillgångarna.
I ett patetiskt anförande bröt Hollande samman och stammade fram några ord om republiken. Han leker krigsherre och har ett enormt ansvar för denna nya tragedi men ber om ”förtroende”. Han införde undantagstillstånd i hela Frankrike, i beaktande att detta svar var att trampa på de grundläggande friheterna. Han stöddes omedelbart av Sarkozy. De politiska myndigheterna kan således från och med nu förbjuda offentliga möten och kontrollera pressen.

Ännu en gång uppmanar de som är huvudansvariga för detta utbrott av barbariskt våld till nationell enhet. De försöker vända den dramatiska situationen till sin fördel för att hindra ilskan och upprördheten. De har en färdig syndabock, muslimerna. Vi avvisar all nationell enhet med de som är ansvariga för krigen – borgarklassen, Hollande, Sarkozy och Le Pen. Vi fördömer den rasism som staten förmedlar i namn av dessa påstådda ”republikens värderingar”, vid en tidpunkt då de demokratiska rättigheterna i själva verket hotas i namn av kampen mot terrorismen. Vi kräver att undantags tillståndet ska hävas.
Det enda svaret på krig och terrorism är att arbetarna och folket enas, oavsett ursprung, hudfärg, och över gränserna, för att kämpa mot de som vill tysta dem och härska över dem, och avskaffa det kapitalistiska systemet som skapar grymhet.
För att få slut på terrorismen är det nödvändigt att sätta stopp för de imperialistiska krig vars mål är att fortsätta plundringen av rikedomar från folken som behärskas av de multinationella företagen, och tvinga fram ett tillbakadragande av de franska trupperna från alla länder där de befinner sig i idag, i synnerhet Syrien, Irak och Afrika.

Nouveau parti anticapitaliste (NPA) 14 november 2015
Översättning, Göran Källqvist och Marco Jamil Espvall

Dela