Insats mot läger för EU-migranter väcker kritik

eu-migranter-bra

NYHETER: Malmöpolisens planerade insats mot lägret för fattiga EU-migranter på Industrigatan väcker kritik från forskare och vänsteroppositionen i staden. I en debattartikel i Sydsvenskan (6/10) skriver tio forskare att avhysningar inte är lösningen och att politikerna istället måste ordna kommunala boplatser eller härbärgen. ”Om EU-migranter erbjuds acceptabla boplatser skulle polisen kunna ägna sig åt sitt egentliga uppdrag: att utreda allvarlig brottslighet”, skriver de.
Det var den 2 oktober som Sydsvenskan kunde rapportera om polisens hemliga planer för att vräka lägret. Poliser från Kalmar, Blekinge och Kronobergs län har kommenderats in för att stödja Malmöpoliserna och kollegor från övriga Skåne. Minst 160 poliser ska sättas in i operationen som beräknas ta tre dagar. Beredskap finns för att sätta in uppemot 800 poliser inför stora demonstrationer och försök att förhindra vräkningen.

Enligt Sydsvenskans källa så planeras insatsen till en vardagseftermiddag om bara några veckor. Den privata markägaren gjorde i våras en polisanmälan om olaga intrång. Polisen har varit mycket förtegen och sade till tidningen

Även Vänsterpartiet, som sedan i våras ställt sig utanför det rödgröna minoritetsstyret i Malmö, kritiserar polisinsatsen och att S-Mp inte gjort mer för att hjälpa EU-migranterna.
– Den problematiken som vi har här i Malmö och övriga delar av landet kommer inte lösas av det här, säger Rudy Mengesha (V) som sitter i Sociala Resursnämnden i Malmö till Internationalen. Där måste ju politikerna gå in och ta ett beslut.
– Vi har ett antal punkter som vi tycker är kommunens ansvar. Bland annat sanitära åtgärder, att man åtminstone har tillgång till att kunna tvätta sig, gå på toaletten och så vidare. De andra partierna har inte hoppat på den idén. Avhysningar är ingen lösning utan det kommer fortfarande finnas ett problem.
Hur ser du på kritiken att det kan skapa permanenta kåkstäder om kommunen går in på det sättet?

– Permanenta kåkstäder undviker vi om vi tar vårt ansvar och faktiskt skapar dräglig situation för våra medmänniskor. Oron för att skapa kåkstäder, det är inte där fokuset ska ligga utan att skapa skäliga levnadsförhållanden för människor.
Regeringen har aviserat att det ska bli lättare för markägare att avhysa tiggare från andra EU-länder.
– Vi vill ha en situation där det faktiskt inte är möjligt för människor att ockupera andras mark och bosätta sig på den, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter nyligen.

Arash Gelichkan

Dela