Dags att införa sex timmars arbetsdag på riktigt

Det amerikanska magasinet Fortune förklarar varför sex timmars arbetsdag är en framgång i Sverige.

Det amerikanska magasinet Fortune förklarar varför sex timmars arbetsdag är en framgång i Sverige.

 

KOMMENTAR: I veckan fick en falsk nyhet om Sverige stor internationell spridning. Det påstods att Sverige hade infört sex timmars arbetsdag. Nyheten publicerades av bland annat brittiska The Telegraph, amerikanska magasinet Fortune och TV-kanalen CNN, australiska Sydney Morning Herald, italienska Repubblica, polska Gazeta, samt på flera andra språk.
Det är oklart var ryktet uppstod, men kan ha sin grund i att något enskilt företag eller landsting har infört sex timmars arbetsdag på prov, och att det förvandlades i den utländska rapporteringen till att hela Sverige reformerar arbetsdagen.

Det intressanta är att alla dessa utländska tidningar lyfte fram arbetstidsförkortningen i Sverige som något mycket positivt. Bland annat hävdade man att den kortade arbetstiden ledde till att folk blev piggare och därmed arbetade effektivare. Alltså bra för både arbetare och företag.

Det har nu gått nästan hundra år sedan vi senast hade en reform för arbetstidsförkortning och införde åtta timmars arbetsdag i Sverige. Sedan dess har den tekniska utvecklingen gått framåt och produktionen har effektiviserats. Men i hundra år har vi fortfarande tvingats arbeta lika länge om dagarna som vi gjorde i början av 1900-talet.
Det är dags att införa sex timmars arbetsdag på riktigt i Sverige. Bevisligen skulle omvärlden hylla oss som ett föregångsland.

Per Leander

Dela