Den europeiska vänsterpopulismen – exemplet Podemos

Pablo Iglesias Turrión

POPULISM: De viktigaste ledarna i det nya spanska partiet Podemos, inklusive Pablo Iglesias, har hämtat mycket av sin politiska inspiration från den argentinske statsvetaren Ernesto Laclau. Denne brukar betecknas som en ”postmarxistisk” teoretiker, dvs han är på viktiga punkter kritisk mot marxismen. Laclau har haft inflytande på vänstern även i andra delar av världen, inklusive i Grekland (grekiska Syriza) och i Latinamerika. Också i Sverige finns det de som visat intresse för hans idéer (t ex tidskriften Fronesis). Därför så kan det vara på sin plats att titta närmare på hans teorier.

Därför vill vi rekommendera Marxistarkiv.se:s artikelsamling Den europeiska vänsterpopulismen – exemplet Podemos (öppnas som PDF i nytt fönster)

Trevlig läsning

önskar

Internationalens redaktion

Dela