Burkina Faso: kupp avvärjd men protesterna fortsätter

BURKINA FASO: I onsdags återinstallerades Burkina Fasos övergångspresident Michel Kafando bara en vecka efter att soldater lojala med landets förre auktoritära ledare Blaise Compaoré genomfört en kupp. Beskedet kom efter att kuppledaren general Gilbert Diendere bett om ”ursäkt” för kuppen, lovat att frige Kafando och ministrarna samt återinstallera övergångsregeringen.
Gilbert Diendere leder presidentgardet RSP och var länge Burkina Fasos gråa eminens under Compaoré som avsattes i en folklig revolution förra året efter 27 år vid makten. En övergångsregering tillträdde och val skulle hållas i oktober, val som den förra regimens parti CDP förbjöds att ställa upp i.
Compaorés presidentgarde med Diendere i spetsen stormade 16 september in på ett kabinettsmöte och tog presidenten och andra regeringsmedlemmar som gisslan. Diendere lovade att demokratiska val ska hållas men att anhäng­are till Campoaré ska få ställa upp.

Västafrikanska samarbets­organet ECOWAS med Senegal och Benin i spetsen presenterade redan i söndags en plan för att återupprätta det civila styret mot att kuppmakarna ges amnesti och att valet som nu flyttas fram till november blir ”mer inklusivt”.
Protester mot kuppen har skakat landet med över tio döda civila som följd och den reguljära armén slöt inte upp bakom kuppen utan marscherade tvärtom in i huvudstaden för att avväpna kuppmakarna. Tillsammans med hot om sanktioner från Afrikanska Unionen blev det enklare för general Diendere att godta uppgörelsen.
Men avtalet med kuppmakarna lär inte lugna alla. Landets största sammanslutning av fria fackföreningar CGT-B fördömde dialogen med kuppmakarna som de beskriver som ”terrorister”.
– Vi säger att vi kämpar för fred i vårt land; vi kämpar för våra rättigheter i vårt land. Men vi kan inte acceptera att ECOWAS kommer till vårt land för att förhandla med terrorister, sade CGT-B-ledaren Bazie Bassolma till Voice of America.

TV-kanalen France24 pratade med burkinier som protesterade mot överenskommelsen och ville se den förra regimen och dess företrädare rökas ut ur det politiska systemet.
– Vi ska göra slut på Compaorés regim. Vi har huggit ner trädet och kommit till rötterna. Vi måste bli av med det helt, sa en ung man till France24.

Arash Hakimnia

 

 

Blaise Compaoré

■  Blaise Compaoré kom till makten 1987 i en kupp där Burkina Fasos karismatiska ledare Thomas Sankara – ofta kallad ”Afrikas Che Guevara” – mördades. I revolutionen 2014 syntes plakat med bilder på Sankara bland demonstranterna.

Dela