Ex-premiärminister vann valet i Burkina Faso

Roch_Marc_Christian_Kaboré_au_FMLF2012

Förre premiärminister Roch Marc Kaboré utropades i veckan som vinnare i presidentvalet i Burkina Faso. Det är det första presidentvalet sedan upproret i oktober 2014 som störtade landets förre enväldige president Blaise Compaore.
– Vi är skyldiga de som offrade sitt liv för landet ett återställande av konstitutionen, ett fredligt styre och nationell försoning, sade Roch Marc Kaboré i sitt kampanjtal.
Landets ekonomi och arbetslöshet är andra frågor som den nya regeringen måste handskas med.
– Utmaningarna är många och flerfaldiga i Burkina Faso. De inkluderar utbildning, vård, tillgång till rent vatten och ekonomin, sade Kaboré till nyhetsbyrån Reuters.

Roch Marc Kaboré var fram till i januari 2014 en central makthavare i Compaores regim. Men han och hans anhängare hoppade av i protest mot Blaise Compaores försök att ändra grundlagen för att kunna sitta ännu en period. Istället grundade Kaboré oppositionspartiet MPP som med 53,5 procent av rösterna i presidentvalet nu tycks ha vunnit mångas förtroende. Men det finns också många som tycker att Kaboré ligger för nära den forna regimen.
– Han var inte min kandidat och kommer aldrig vara det, sade väljaren Ben Youssouf till tv-kanalen Aljazeera. Jag ser ingen skillnad mellan honom och Compaore.
Valdeltagandet låg på runt 60 procent och det relativt höga valdeltagandet bland kvinnor hyllas av FN-chefen Ban Ki-Moon.

Kaborés främsta utmanare i valet, förre finansministern Zéphirin Diabré från UPC, fick 29,6 procent av rösterna. Den tydligaste oppositionskandidaten Bénéwendé Stanislas Sankara från Sankarist-partiet (UNIR/PS) lyckades bara skrapa ihop 3 procent. Sankara har gratulerat Kaboré i ett uttalande och ser valet som ett framsteg för landets nya demokrati. Lokala valobservatörer ser också valet som en framgång.
– Ingen politiker och inget politiskt parti kan från och med nu påtvinga en burkinier en idé eller ett styrelsesätt, sade Ismail Djiallo till Aljazeera. Det är en väldigt bra sak, det är den största bedriften sedan upproret i oktober 2014.

Så sent som i september hotades hela övergången till ett demokratiskt styre av ett kuppförsök av Compaores gamla presidentgarde. Det hela fick avblåsas efter omfattande gatuprotester och diplomatiska ingripanden från grannländerna. Kuppmakaren general Gilbert Diendere sitter nu häktad i väntan på en militärrättegång misstänkt för bland annat brott mot mänskligheten.

Arash Gelichkan

 

BURKINA FASO

■ Burkina Faso, det uppresta folkets land, fick sitt namn under den karismatiske vänsterledaren Thomas Sankaras styre 1983-1987.
Sankara mördades 1987 i en kupp där hans högra hand Blaise Compaore tog makten uppbackad av neo-koloniala intressen.
Blaise Compaore styrde landet med järnhand i 27 år innan han störtades i ett folkligt uppror i oktober 2014.

Dela