Regeringen uppmanar bostadsparterna till förhandlingar – under lagstiftningshot

Regeringen och stödpartierna uppmanar nu bostadsmarknadens parter – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO – att förhandla om ”hur hyressättningen i nyproduktion ska reformeras”. Kommer parterna fram till en överenskommelse som de är nöjda med lovar man att från politikens håll lägga ett lagförslag som går i linje med den. Detta sker efter Vänsterpartiets krav tidigare i veckan, men när statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets ledare Annie Lööf presenterade förslaget stod det klart att en sådan förhandling ska ske med utgångspunkt från utredningsbetänkandet om hur fri hyressättning i nyproduktion ska införas.

Eftersom utredningens förslag innebär att den kollektiva hyresförhandlingen avskaffas för de bostäder denna lag gäller är förhandlingsläget redan från start helt i bostadsbolagens favör. Januaripartierna meddelade nämligen även att om parterna inte är överens senast den 1 september kommer regeringen lägga en proposition utifrån utredningens förslag, efter att remissinstanserna lämnat sina synpunkter.

Fastighetsägarna och SABO meddelade snabbt att de välkomnar förhandlingar, och Anders Holmestig, VD för Fastighetsägarna, säger att de ”tycker att fri hyressättning är en viktig väg att gå för att bygga fler hyresrätter”. Hyresgästföreningen däremot är kritisk.

– Ska en förhandling fungera måste alla parter vilja bidra till den lösningen. Inte använda politiska förslag som hot. Förhandlingarna mellan parterna kan inte utgå ifrån en punkt i ett avtal mellan politiska partier. Vi vill förhandla om ett system som utgår ifrån vad som är bra för hyresgästerna, säger förbundsordförande Marie Linder i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Regeringskrisen är däremot inte vårt ansvar. Det är politikerna som försatt landet i denna situation och det är politikerna som måste lösa den. I förhandlingar om hyrorna kommer vi endast ta ansvar för bostadsmarknaden.

Även Vänsterpartiet är skarpt kritiska och redan innan Löfven och Lööfs pressträff avslutats kallade partiledaren Nooshi Dadgostar i en tweet det hela för ”politisk teater”. På en egen presskonferens under eftermiddagen säger hon att förhandlingar ”kan inte kombineras med ett lagstiftningshot från politiken, för då har Fastighetsägarna fått allt de vill ha och det finns ingen anledning för dem att flytta sig i någon riktning i en sådan förhandling.”

– Det är oseriöst av en svensk statsminister att låtsas som att han har uppfyllt våra krav, när han vet själv att han inte har gjort det, menar Dadgostar, som liknar situationen vid att Hyresgästföreningen uppmanas att ”förhandla med en pistol mot tinningen”.

Nooshi Dadgostar gjorde klart att Vänsterpartiet inte kommer ändra sig, utan de kommer rösta rött till Stefan Löfven i måndagens misstroendeomröstning, och därmed kommer regeringen sannolikt fällas.

 

Rasmus Klockljung

Dela