Regeringen fälld i misstroendeomröstningen

 

Som väntat fälldes statsminister Stefan Löfven i riksdagens misstroendeomröstning på måndagsförmiddagen, när Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot honom. Därmed faller även hela regeringen. Det är första gången som en svensk statsminister fälls av ett misstroende.

Nu har Stefan Löfven en vecka på sig att bestämma sig hur han vill gå vidare. Hans två alternativ är att antingen utlysa extraval, vilket då ska hållas inom 90 dagar, eller att avgå. Avgår han ska det hållas talmansrundor. Riksdagens talman Andreas Norlén sade i Agenda på söndagskvällen att om detta sker kommer han inte låta det pågå lika länge som efter valet 2018, då det tog fyra månader innan en regering tillträdde efter att januariavtalet skrivits under.Misslyckas talmansrundor efter fyra försök blir det extraval.
Stefan Löfven kunde på en pressträff strax efter omröstningen inte säga hur ett möjligt stöd för en S-ledd regering kan se ut. Han sade att han nu kommer samtala med MP, C och L för att komma fram till vilka möjligheter de har att fortsätta som regeringsunderlag, och att ett besked kan komma tidigare än efter en vecka.

– Mitt fokus är att arbeta för landets bästa, sade Löfven.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar påpekade att Stefan Löfven i dagens läge är beroende av deras mandat.

– Vi är öppna för samtal, diskussioner och förhandlingar. Vi sträcker nu ut en hand till honom, och vi vill gärna att han återkommer som statsminister men utan marknadshyror.

Löfvens förhoppningar sänktes dock snabbt av Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som bekräftade sitt besked från söndagen om att Liberalerna nu lämnar de fyra januaripartiernas överenskommelse.

– Vi kommer i talmansrundor eller extraval eftersträva en borgerlig regering, och är beredda att tala med alla borgerliga partier inklusive Centerpartiet.

– Januariavtalet var från början ohållbart. Omröstningen är ett tydligt besked till oss fyra samarbetspartier: januariavtalet duger inte.

Rasmus Klockljung

Dela