Vänsterpartiet kritiserar svensk krigsinsats i Mali

Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

▶ Sverige skickar 150 soldater till fransk offensiv

▶ Nya insatsen saknar det tidigare stödet från FN

▶”Det här är inte någon fredsbevarande insats”

Den rödgröna regeringen och de borgerliga partierna vill att Sverige ska delta med 150 soldater i en ”antiterroristoperation” i Mali, ett av Afrikas fattigaste länder som härjas av interna konflikter. Sverige bidrar redan med soldater till ett fredsbevarande uppdrag i Mali under FN:s ledning, men den nya insatsen ”Task Force Takuba” ska ledas av Frankrike och har inte FN:s mandat.

Hanna Gunnarsson är försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: Riksdagen

Internationalen har talat med Hanna Gunnarsson, Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson, som är kritisk till att svenska soldater ska delta i den nya krigsinsatsen.
– Vänsterpartiet röster nej till det här. Vi menar att om Sverige ska delta i militära insatser utomlands så måste det vara på uppdrag av FN, och det här är ingen FN-insats. Vi uppfattar också att den här insatsen är mycket mer offensiv. Det här är en antiterroriststyrka, det är inte en fredsbevarande styrka, och vi ser detta som något mycket annorlunda än vad Sverige normalt brukar göra utomlands, säger hon.
– Sverige är ju delaktigt redan i en FN-styrka i Mali, och det tycker vi är bättre, även om den insatsen definitivt också har sina brister också.

Hanna Gunnarsson påpekar att ”Task Force Takuba” ska ledas av Frankrike, som har sina egna ekonomiska intressen i Mali.
– Frankrike är ett land som är en tidigare kolonialmakt i den här delen av världen och kanske drivs av egna intressen här. Vi vet ju att Frankrike fortfarande har en stor närvaro i de länder där man tidigare var kolonialherre. Det märker vi bland annat i den här insatsen, säger hon.
– Det här är en offensiv insats som ska föras utanför FN:s mandat, och det tycker vi inte om. FN är inte perfekt, men FN är det bästa vi har i det här sammanhanget, och Sverige ska inte delta i militära insatser som FN inte har godkänt.

Hur tycker du att FN-insatsen fungerar i Mali?
– Den är en svår situation. Mali är ett land med många interna konflikter och mycket stor fattigdom. Men vi uppfattar att den fungerar ganska bra som fredsbevarande och att Sveriges arbete är uppskattat. Vi arbetar med bland annat med militär underrättelse, men FN-insatsen har en stor civil del också där Sverige är riktigt involverad. De svenska FN-soldaterna har bra kontakt med befolkningen och lokala organisationer, säger Hanna Gunnarsson och fortsätter:
– FN är på plats i Mali för att försöka minska våldet, det är vårt nuvarande uppdrag där. Sen kan man diskutera brister i det arbetet också, det finns ju alltid en diskussion. Men vi uppfattar inte den franska insatsen som en fredsbevarande insats utan som en offensiv insats.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har erkänt att ”Task Force Takuba” kommer vara ett farligt uppdrag för de svenska soldaterna, men han menar i en intervju med Sveriges Radio att det är viktigt att Sverige stärker sitt militära samarbete med Frankrike och det här är ett bra tillfälle att öva på riktig krigföring. Det är en ståndpunkt som Hanna Gunnarsson ogillar.
– Jag uppfattar att vi har en försvarsminister idag som väldigt gärna vill vara med i många militära sammanhang ute i världen. Det går emot den utrikespolitik som Sverige traditionellt har stått för. Vänsterpartiets syn är att Sveriges har ett ansvar att vara solidariskt med omvärlden och hjälpa till internationellt. Men det ska göras med humanitära insatser och biståndsarbete i första hand, och om vi ska delta i militära insatser så får det bara vara under FN-mandat, säger hon.

Per Leander

Dela