Vår planet brinner – överlevnad och socialism

Socialistiskt femtioårsjubileum lördagen 19 oktober – ”Framåt och aldrig glömma”

Klimatkris, högerextremism och fascism. En värld i yttersta fara. Kapitalistisk rovdrift på livets förutsättningar hotar själva existensen med artdöd och ekologiska kollapser, hunger och massflykt.

I kölvattnet av nyliberalismens krossade illusioner växer högernationalism och ren fascism. Ur backlash på olika områden; demokratins, jämlikhetens och den mänskliga solidaritetens, tornar hot upp sig från den värsta motreaktionen sedan 1930-talet.

Men samtidigt samlas miljoner i global klimatkamp och motstånd. Nya generationer diskuterar demokratiska socialistiska lösningar, till och med i USA. Folkliga protester utvecklas från Amazonas till Hongkong. Och människans möjligheter, kunnande och förutsättningar att lösa kriserna är väldiga. Men hur kan dessa möjligheter förverkligas?

Kan det nya inspireras av det gångna, tidigare erfarenheter komma till nytta?

Då, för femtio år sedan rasade Vietnamkrig, kamp mot apartheid och revolutionära frigörelseförsök mot kapitalism, stalinism och förtryck i både väst, öst och syd. I Sverige gick gruvarbetarna i Malmfälten ut i en vild strejk som skakade eliterna och inledde ett årtionde av radikalism och progressiv samhällsförändring. Det var en jämlikhetsoffensiv som under senare årtionden övergick i försvarskamp mot nyliberalismen – men också förlängdes till miljö- och rättighetsstrider på alltfler områden, genom feminism, antirasistisk mobilisering och HBTQ-kamp.

Glimtar ur dessa erfarenheter tillsammans med fokus på nuets stora frågor kommer att prägla den socialistiska storsamlingen 19 oktober på ABF-huset i Stockholm. Det är Socialistisk Politik, det till politisk strömning omformade f d Socialistiska Partiet, som tillsammans med ABF Stockholm och mängder av aktiva förvandlar dagen till en socialistisk erfarenhetskälla i mötet med vår tids stora frågor.

Det sker tillsammans med musik, sång, bild och litteratur, och förstås samtal och samvaro med nya och gamla kamrater i den radikala vänstern. En reunion och ny union av olika generationer inför framtidens väldiga utmaningar.

Här är programmet

Justeringar av tider och medverkande kan förekomma.

Socialistjubiléets öppnande

Kl 11.30-12, ABF-husets entré

Vänsterns blåsorkester

Välkomsttal: ”En kärleksförklaring” av Håkan Blomqvist.

Forum

Kl 12-13, Katasalen

Klimatkamp och överlevnad

Miljoner demonstrerar och strejkar för klimatet. FN:s klimatpanel, IPCC, konstaterar att ”snabba och omfattande förändringar av hela samhället i en skala som saknar motstycke”, krävs för att nå målen i Parisavtalet. Men vilka förändringar är det som behövs, kan dessa ske inom ramen för kapitalismen? Och hur genomför vi dem?

Det diskuterar humanekologen Andreas Malm och klimataktivisten Rut Elliot Blomqvist tillsammans med Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion samt aktiv i Extinction Rebellion och Flyglarm Arlanda, med flera. Göran Eklöf, långvarig miljöaktivist, ger en bakgrund från 1970-talets kärnkraftskamp.

Kl 12-13, Palmesalen

Facklig kamp och förnyelse

Dramatiskt försämrad arbetsrätt, otrygga anställningar och lönedumpning. Samtidigt fackligt medlemstapp och toppstyre – och januariavtalets följder. Hur gör vi facket till kämpande organisationer i medlemmarnas händer som kan möta anstormningen från arbetsköpare, borgerlighet och högerextrema?

Fackligt forum med Lars Henriksson, metallare från Volvo Cars i Göteborg, Lina El Yafi, Sekovänstern, Gunnar Pettersson, vice ordförande i verkstadsklubben på Volvo Umeverken, Vänsterpartiets facklige sekreterare Gunnar Westin mfl. Forumet inleds med erfarenhetsglimtar av Eva Schmitz om kvinnostrejkerna på 1970-talet och Kia Mattsson om Kvinnogruppen i Borlänge som var förankrad på Domnarvets järnverk.

Kl 13-14, Katasalen

Internationalism eller döden!

Nationalism, militära rustningar, murar och stängda gränser. Eller ”proletärer i alla länder förena er?” Internationalismen, viktigare än någonsin för klimat- och jämlikhetskämpar, arbetar- och vänsterrörelser, om vi ska ha någon chans mot globala finansmarknader, transnationella bolagsimperier och imperialistiska block. De maktlösas sammanhållning över alla gränser kan bli den motmakt som förändrar världen.

Agnes Lou Hilma, representant från SP i Fjärde Internationalen leder ett samtal om behovet av solidaritet och tillhörighet över alla gränser. Erfarenhetsglimtar ges av Tuva Stina Linden om SPs stöd åt de polska arbetarnas kamp mot stalinismen när det begav sig. Alex Fuentes ger glimtar om chilesolidaritetens betydelse för diktaturens offer. Och Inger Björk om solidariteten med sandinistrevolutionen i Nicaragua. Dror Feiler talar om Palestina och antisemitism och Karin Fridell Anter om kampen mot utvisningar av ensamkommande.

Kl 13-14, Palmesalen

Gemensam välfärd

Vi är många som är rasande över nedrustningen av välfärden och kommersialiseringen av vård, skola och boende. Men hur ska vi kunna skapa en rörelse för rätten till god vård, bra barnomsorg och skolgång, fungerande kollektivtrafik och bostäder för alla?
Kicki Hermansson, fritidsledare, fackligt aktiv inom Kommunal under 1970- och 80-talen och senare projektsamordnare för Storstadssatsning i Husby/Järva-området, inleder med en historisk glimt från årtionden av lokalt och fackligt arbete mot sociala nedskärningar i Stockholm.
En panel med Kicki Hermansson, Roya Hakimnia (läkare, ledarskribent i Dagens ETC, medlem i Vänsterpartiet och Socialistisk Politik), Elin Gauffin (Nätverket Rädda Hyresrätten, Rättvisepartiet Socialisterna) och samtalsledaren Maria Sundvall (läkare, medlem i Socialistisk Politik) kommer att tala om framtidens vägar.

Kl 14-15, Katasalen

50 år i kamp för socialism och demokrati

Kamp för socialism och demokrati har varit den främsta drivkraften för Socialistiska partiet, nuvarande Socialistisk Politik, och dess föregångare under 50 år. Göte Kildén berättar om hur det hela började. Två framträdande kamrater från Fjärde internationalen speglar kampen idag. Gilbert Achcar, professor vid SOAS i London talar (på engelska), om ”Socialism eller barbarier” med bakgrund i Mellanöstern efter den arabiska våren. Sören Söndergaard, dansk folketingsman och tidigare EU-parlamentariker för Enhedslisten, talar utifrån danska erfarenheter om utmaningar mot demokratin i högerpopulismens skugga. Kjell Östberg modererar.

Presentation av ”Socialistisk Politik”.

Kl 15-16, Katasalen

Vänsterns nya partiprogram

Vad bör ett program för ett socialistiskt vänsterparti i vår tid innehålla och stå för? När socialistjubiléet går av stapeln har det första utkastet till nytt program för Vänsterpartiet varit ute på remiss bland medlemmar och i lokalföreningar. I december formuleras ett slutligt förslag och till februari finns chans att lägga motioner inför kongressen i maj nästa år. Hanna Cederin från Vänsterpartiets programkommission presenterar remissresultatet och partiordföranden Jonas Sjöstedt inleder om socialismen.

Röda torget

Kl 12-16, ”Röda torget” (sammanslagna Branting- och Per Albinsalarna)

Tidtabell följer senare.

På Röda torget finns plats för fika, presentationer, erfarenhetsglimtar och samtal hela dagen från kl 12-16.

Författare om sina böcker

Per Leander om Ture Nermans brandtal mot nazismen.

Gunnela Björk om Kata Dahlström, agitatorn som gick sin egen väg.

Åke Eriksson om fredsboken ”Att övervinna våldet”.

Per Olof Mattsson om Martin Andersen Nexö – den nordiska arbetarlitteraturens pionjär.

Mats Berggren om Rami och Jonatan.

Gunnar Wall om den mörka staten.

Presentationer och samtal

Gaston Varas talar om Mapuchefolkets situation i Wallmapu i Chile idag

Dror Feiler om vänsterns kulturkonservatism

SP:s fackklubb på SL, Anders Wettemark, Jan Hägglöf

Det fackliga arbetet på Gränges i Sundsvall, Ingamari Gidén och Hans Bergstedt

Så startade Stoppa Rasismen, Kenneth Lewis

Kl 12-16, Erlanderrummet, Röda Torget samt korridorer

Utställningar, foton och bokbord

Utställningar med affischer, infoposters, foton, flygblad, fanor och banderoller på olika ytor. I Erlander rullande bildvisning ur veckotidningen Internationalens stora fotoarkiv från 1970-talet och framåt. Mängder av bok- och infobord anordnas av bokförläggarna Röda Rummet, SP – Internationalen, Momentum, Marxistiska studenter, Vänsterns Studentförbund, Arbetarmakt, Förbundet Arbetarmakt (1970-80-talets), Rättvisepartiet Socialisterna, AIN – Frige Louisa Hanoune mfl.

Mingel och middag

Kl 16-17.30

Mingel i restaurang Cirkeln

Chans att andas ut, fukta struparna och umgås. Musikanterna Robert Robertsson och Ellika Hammarlund framför sånger från RMF:s sånggrupps repertoar.

Kl 17.30

Jubileumsmiddag i ABF:s Hjärta (entréplanet i ABF-huset)

Restaurang Cirkeln står för brokig buffé, Teater17 performar och Aron Nåsander med Danilo Romero sjunger Brecht med mera – och alla som vill tar ton!

Artister

11.30 Vänsterns blåsorkester

13.00 Jan Hammarlund

16.30 Robert Robertsson & Ellika Hammarlund

18.00 Teater17

19.00 Aron Nåsander & Danilo Romero

Dela