Berlinmuren i ny surrealistisk skepnad

Författaren Mats Samuelsson vid en mur. Foto: Sofia Nahringbauer

Berlinmuren faller som sig bör i november 1989, men återuppförs kort därefter i Stockholm i den surrealistiska alternativhistoriska romanen Muren av Mats Samuelsson.
Det är en mystisk kvinna från Östtyskland i dyra märkeskläder och en svensk diplomat med perfekt musiksmak som ligger bakom projektet. Men den mur de låter bygga i Stockholm invigs med champagne och internationell kändisfest.
Alla som kan och har råd vill bo vid – eller i – den nya muren. Men Jean-Claude Arnault och Donald Trump får nobben då de inte anses fina nog.

Att det är en skojfrisk politisk satir med snabba svängar som Mats Samuelsson har skrivit är klart, men exakt vad han vill säga är väl upp till läsaren att uttolka. Kanske syftar den på hur Sverige ryggradslöst har vikt sig för olika ismer genom tiderna, nazismen, DDR-kommunismen, kommersialismen.
Kanske är det en svidande kritik av kvartalskapitalismens hypade men hafsiga skrytbyggen. Eller en antydan om att Berlinmuren minsann kunde ha blivit mer populär om den bara fått bättre marknadsföring med hjälp av namnkunniga kändisar istället för gråklädda stasiagenter. Är det så mycket bättre i väst än det var i öst? Vem ska man egentligen skratta åt?
Och även den glamorösa muren i Stockholm visar sig ha sina sprickor.

Per Leander

 

Muren
av Mats Samuelsson
Verbal förlag 2019

Dela