Italiens förre premiärminister startar eget

Matteo Renzi Foto: Francesco Pierantoni cc-by-sa

▶ Matteo Renzi lämnar PD och startar nytt parti

▶ Menar att Demokratiska Partiet saknar strategi

▶ Vad Renzi själv har för strategi är dock oklar

KOMMENTAR

Förre premiärministern Matteo Renzi har brutit med det demokratiska parti (PD) i Italien. Han tar med sig 25 representanthusledamöter och 15 senatenledamöter till sin nya grupp ”Italia Viva”. De bryter med PD dagarna efter att partiet bildat ny regering tillsammans med 5-stjärnerörelsen. Därmed blev det ytterligare ett småparti bakom regeringens majoritet.
Nya loggor presenteras snart – men namnvalet tyder inte på någon klasskampsvändning av Renzi. ”Heja Italien” var PD-valslogan för 10 år sen. PD präglas både av nyliberalism i ledande skikt och av fackföreningsnärvaro. Det liknar alltså svenska motsvarigheten socialdemokraterna, men med tydligare gruppuppdelning.
Renzi tycks locka främst förtroendevalda nationellt och lokalt. De representerar ca. 5 procent av parlamentet och 23 respektive 30 procent av PD ( i deputeradekammaren respektive senaten). Några i nya regeringen har anslutit sig. Dessa har inte minst dagliga plattformar i pressen. Hur mycket stöd de kan dra åt sig från PD och andra återstår att se. Samtidigt sker omgrupperingar på yttersta extremhögern där Lega är ett allt starkare oppositionsparti som snart kan radera ut Forza Italia.

Renzi motiverar brytningen med att PD har blivit en samling av olika grupperingar och att partiet saknar strategi. Dock har lite kommit fram om vilken strategi Renzi kontrar med. Det skulle i så fall vara kamp mot Lega-partiet och främst dess ledande ansikte Matteo Salvini. Salvini har idag sånt opinionsstöd som Renzi hade som nybliven premiärminister 2014.
Renzi är omvittnat manipulativ och har beskrivits som sin egen ”spin-doctor”. Den mer beskedliga nya PD-ledaren Nicola Zingaretti har nog haft svåra dagar att tygla Renzi. Renzi har stött sig på en passiv opinionsmässig popularitet. Bedömare har bland annat undrat om Renzi försöker bli Italiens Macron. Möjligen överskattar han sin dragningskraft. Idag är det extremhögerrasisten Salvini i Lega som samlar de lättrörliga borgarna. Popularitetssiffror alldeles innan utbrytningen gav Renzi 14,6 procent, jämfört med 31,9 procent för Salvini och Zingaretti 24,4 procent.

Den nya regeringen ska pressa fram en budget som både ska blidka kraven från EU-kommissionens euro-vakthundar och samtidigt sänka skatter. Häromveckan visade en EU-rapport att i Italien är man bland de sämsta på att betala moms av alla EU-länder. De uteblivna skatteintäkterna, 25 procent eller 34 miljarder euro (370 miljarder kr) under 2017, skulle säkert göra skillnad i en barskrapad statskassa. Som jämförelse räknar EU-konsulterna med 1 procent, 6,3 miljarder kr, i momsfusk i Sverige 2017. Bara i Rumänien och Grekland fuskas det mer än i Italien.
”Tills vidare” stöder renzianerna den nya PD-M5S-regeringen, eftersom dom ”inte har nåt bättre just nu”. Dock började utbrytargruppen första dagen med att bidra till att regeringen förlorade en omröstning i en mindre fråga.

 

Larsolov Olsson

Dela