Dystopiska kvarlämningar från utomjordiskt besök

Den sovjetiska science fiction-romanen Picknick vid vägkanten av bröderna Arkadij och Boris Strugatskij från 1972 är nog mest känd genom Andrej Tarkovskijs filmatisering från 1979, då kallad Stalker. Nu kommer boken för första gången på svenska i en ocensurerad version.
Utomjordingar har besökt jorden och de platser där deras farkoster landade har blivit förgiftade zoner, som vanligt folk inte kan vistas i. Men det finns en grupp människor – stalkrarna – som trotsar zonens faror för att leta efter skatter som utomjordingarna lämnat efter sig, föremål med mystiska egenskaper, men vars betydelse människorna inte riktigt kan förstå.
Medan filmen Stalker är långsam, tystlåten och drivs framåt genom stämningsfulla scener, är boken till stor del dialogdriven och fylld av snabba kast. Bitvis känns det som att läsa något av Charles Bukowski, med det grova språket, de nedtrampade karaktärerna, och inte minst det konstanta supandet. Människor som försöker leva sina liv som vanligt, efter det utomjordiska besöket.

Jag läser boken samtidigt som den omtalade HBO-serien om Tjernobyl sänds, och det är lätt att dra paralleller mellan de förgiftade zonerna och områden som drabbats av kärnkraftsolyckor. Men Picknick vid vägkanten skrevs innan så väl Tjernobyl- som Harrisburgolyckan. Ursula K. Le Guin antyder istället i efterordet att boken kan tolkas som en skildring av Sovjetunionens misslyckande.
Djupast intryck gör dock diskussionerna om vad utomjordingarna egentligen ville när de besökte vår planet. De upprättade ju formellt ingen kontakt med människorna. Kommer de att komma tillbaka? Var de föremål de lämnade efter sig gåvor, eller bara skräp?
Kanske var deras besök på jorden bara ett kortare stopp – en picknick vid vägkanten – på väg till någon annan intressantare plats i universum. Är inte det den mest skrämmande tanken, att utomjordingarna var här utan att ens ta notis om oss människor?

Per Leander

BOKEN

Picknick vid vägkanten
av Arkadij och Boris Strugatskij
Översättning: Ola Wallin
Ersatz 2019

Dela