Brasilien: Är extremhögerns momentum över?

Demonstration i Brasilia 30 maj. Foto: Midia NINJA

▶ Bolsonaros högerkoalition faller samman

▶ Samtidigt försämras landets ekonomi

▶ Breda massmobiliseringar mot högerpolitiken

KOMMENTAR

Flera fackliga centralorganisationer i Brasilien mobiliserar nu för en generalstrejk den 14 juni mot det nya pensionssystemet (eller snarare avsaknad av pensionssystem) som regeringen lagt fram i kongressen.
Miljontals studenter, skol­elever, lärare och andra demonst­rerade den 15 och den 30 maj mot de drakoniska nedskärningar inom utbildningssystemet som regeringen vill genomföra. I minst 200 städer över hela landet genomfördes skolstrejker och demonstrationer.
Utan tvekan börjar extremhögern förlora det momentum som uppstod genom den oväntade – och stora – valsegern som gav Bolsonaro presidentskapet. Bredden på rörelsen som manifesterades den 15 maj visar på en djupgående förändring.
Ett tecken i tiden är att den hegemoni som de Bolsonarotrogna trollen på internet haft, alltmer börjar övertas av motståndarna.

Den lösliga koalition av sinsemellan olika – och i många stycken oförenliga – extremhögergrupper, militärer, frikyrkor, stora jordägare och nyliberaler som stått bakom Bolsonaros valseger börjar falla samman inför öppen ridå.
Några av de tongivande nyliberala internetkrigarna har redan vänt sig emot Bolsonaro med motivet att han inte levererar det han lovat. (Vilket måste anses svårt eftersom han lovat diametralt motsatta saker.) Kriget mellan konspirationsteoretikern Olavo de Carvalho (som av Bolsonaro utnämnts till ”guru”) och militären pågår för fullt, där Carvalho, från sin tillflyktsort i USA, vräker obsceniteter över militärens representanter i regeringen, ivrigt påhejad av presidentens söner.
I Rio fortsätter utredningen mot Flavio Bolsonaro, som anklagas för att ha kanaliserat pengar avsedda för assistenter ner i sina egna fickor under sin tid som delstatsdeputerad, och det med inblandning från Rios fruktade kriminella miliser. Korruptionen inom presidentens eget parti, PSL, är i öppen dager för alla att se, då Bolsonaros turistminister – och tillika regional partiledare – norpat så mycket som 4 miljoner kronor avsedda som statligt partistöd till ”kandidater” som aldrig var påtänkta som kandidater i valrörelsen.
I ett tappert försök att hålla huvudet högt försökte ”super­finansministern” Guedes ge intryck av att goda tider väntade runt hörnet, samtidigt som siffrorna för första kvartalet 2019 visar på en fortsatt nedgång i ekonomin. Inbördeskriget i högerkoalitionen i kombination med ett allt starkare folkligt motstånd gör att den ”reform” som är mest eftertraktad av landets ekonomiska elit, nedskärningarna i pensionssystemet, ser ut att få det allt svårare att bli godkänd av kongressen.

Bolsonaros oförmåga att hantera motståndet är nästan ett skolexempel på hur man inte skall göra. När han ombads kommentera de massiva protesterna den 15 maj svarade han att han sett ”små grupper” av ”nyttiga idioter” och ”imbecilla” som ”inte kan formeln för vatten”.
Vilket givetvis ytterligare eldade på beslutsamheten hos de miljoner demonstranterna.
Uppslutningen i den planerade generalstrejken den 14 juni kommer att ge en god indikation på om arbetarklassen smittats av det självförtroende som studenter, lärare och skolelever visat.

Göran Kärrman

Dela