▶ Nytt arbetstidsavtal ger sämre lön
▶ 16 sjuksköterskor har sagt upp sig
▶ Läkare oroas över patientsäkerheten
Region Stockholm och Vårdförbundet har slutit ett nytt arbetstidsavtal som sedan första april i år gäller hela Karolinska. Detta avtal har fått 16 anställda sjuksköterskor på Karolinskas nya intensivakut i Solna att säga upp sig lagom till sommarsemestrarna. Åtta sjuksköterskor har slutat redan tidigare i år. Det nya avtalet innebär nämligen att de förlorar flera tusen kronor i lön i månaden. Något sköterskorna har protesterat mot sedan i december förra året, utan att få gehör från sjukhusledningen.
En av dem som sagt upp sig är Madeleine Arpell, hon säger till tidningen Vårdfokus att hon har räknat ut att hon skulle förlora mellan 2500 och 3000 kronor i månaden med det nya avtalet. Madeleine Arpell är förtroendevald för Vårdförbundet och vittnar om en mycket dysfunktionell arbetsplats i nya lokaler som ”inte är anpassade för akut verksamhet och är svåra att jobba i”. Till Vårdfokus säger hon att det nya avtalet sägs ge mer tid för återhämtning, men att det kräver att ”man arbetar mycket mer natt och helger”.
Det har skett en stor omställning på Karolinskas intensivakut under det senaste året och det gör att arbetsvardagen präglas av oro för de anställda. Dessutom kommer betydligt färre patienter att få vård på den nya akuten. Antalet patienter ska minskas från 85000 till 15000 per år. De patienter som inte faller inom de snäva kriterierna hänvisas till andra akuter i länet. Samtidigt är övriga akuter i Stockholmsområdet konstant överbelagda.
Den nya sjukhusdirektören på Karolinska universitetssjukhuset, Björn Zoëga, säger till Vårdfokus att han ”förstår att alla som får en mindre peng för samma arbete blir upprörda” och att han ”vill lösa problemen” men att han inte kan ge några löften om ekonomisk kompensation. Han berättar att han upptäckt att Karolinskas ekonomi är ännu sämre än vad som tidigare sagts. Det underskott på 1,1 miljard för 2019 som var prognosen i slutet av 2018, har nu ökat med ytterligare 387 miljoner kronor.
Men samtidigt som sjuksköterskor säger upp sig på grund av det nya avtalet, och samtidigt som ekonomin är i botten, fortsätter Karolinska universitetssjukhuset att hyra in sjuksköterskor, vilket är väldigt dyrt i förhållande till att ha fast anställda. I mars 2019 hade Karolinska inhyrda sjuksköterskor motsvarande 204 helårsanställda, enligt Vårdfokus.
I ett öppet brev till sjukhusledningen från den 9:e april i år, varnade 48 läkare på Nya Karolinskas intensivakut för att uppsägningarna bland sjuksköterskorna på akuten kan påverka patientsäkerheten så mycket att verksamheten måste stänga. Läkartidningen rapporterade i mars om att intensivakuten även har drabbats av omfattande läkaravhopp vilket gör att verksamheten i hög grad är beroende av hyrläkare. Enligt de 48 läkarna är förlusten av de erfarna specialistsjuksköterskorna det som drabbar verksamheten hårdast. Utan dem går det inte att ”leverera patientsäker vård” på akuten, menar läkarna.
Emma Lundström