Haiti skakas av protester

▶ Krisen hör ihop med sanktionerna mot Venezuela

 

Sedan början av februari har Haiti skakats av massiva protester. De senaste åren har den fattiga önationen plågats av en 15-procentig inflation. Nu har

President Jovenel Moïse.

tiotusentals demonstranter tagit till gatorna för att kräva den korrupte nyliberale presidenten Jovenel Moises avgång. Protesterna har varit våldsamma och ett tiotal demonstranter har dödats av polisen.
– Vi har en liten rik minoritet som styr det här landet, medan massorna hungrar. Det är en av huvudorsakerna till varför vi rest oss, säger demonstranten Valckensy Dessin till Miami Times.

President Moise beskylls bland annat för att ha förskingrat oljepengar från Venezuela, efter att ha missbrukat det venezuelanska oljeprogrammet Petrocaribe. Tanken var att låta fattiga länder i Karibien och Centralamerika köpa olja från Venezuela med fördelaktiga betalningsvillkor, mot löfte av att investera i sociala projekt och fattigdomsbekämpning. Men istället har Moise och hans närmsta stoppat pengarna i egen ficka.
Värst blev det dock för folket i Haiti när de av USA framtvingade sanktionerna infördes mot Venezuela 2017, vilket innebar att oljeprogrammet helt avslutades och bensinpriserna sköt i höjden.

Regimen på Haiti backas upp av USA, som har en lång historia av att lägga sig i Haitis politik genom att avsätta och tillsätta landets politiker. Den tidigare presidenten Bill Clinton och hans hustru Hillary Clinton har också beskyllts för att genom sina ”välgörenhetsfonder” förskingra pengar från Haiti.
Utöver hög arbetslöshet, svåra ekonomiska problem och sociala orättvisor, har Haiti även drabbats hårt de senaste åren av katastrofer, som flera orkaner, och en mycket svår jordbävning 2010 då över 200 000 tusen människor dödades i en efterföljande koleraepidemi.

Per Leander

Dela