Ingen vila för gruvmotståndet i Pondoland

Protest mot gruvplanerna i sydafrikanska Pondoland. September 2015. Foto: AIDC


Den 16 januari besökte Sydafrikas mineralresursminister Gwede Mantashe återigen byn Xolobeni, mot lokalbefolkningens vilja. Ministern vill till varje pris hjälpa ett australiensiskt bolag att få till stånd en titangruva i Pondoland på den natursköna Wild Coast där Xolobeni ligger. Det är bara det att en domstol har dömt till folkets fördel i ett historiskt mål mellan lokalbefolkningen och staten, vilket gör att ortsborna nu har rätt att säga nej till gruvbrytning på sina förfäders marker.
Trots detta ger alltså inte Mantashe upp. Istället iscensatte han ett möte på plats i Pondoland. Ett möte som slutade i kaos.

Enligt gruvmotståndsorganisationen Amadiba Crisis Committee, ACC, berodde kaoset på att gruvbolaget bland annat hade lejt en man från inlandet som uttalade sig positivt om gruvplanerna och hävdade att lokalbefolkningen vill ha en gruva men att ACC vägrar lyssna. Han menade också att han försökt prata med organisationen och att han är medlem i den. Det är bara det att mannen varken kommer från det berörda området eller har något medlemskap i ACC.
Mannens deltagande gjorde att de berörda ortsborna inte fick säga sitt. När han hade hållit tal fick han poliseskort till sitt hem, 20 kilometer från det av gruvplanerna berörda området.
Utöver det så kom Gwede Mantashe till mötet med ett stort antal tungt beväpnade poliser, vilket också skapade spänningar. När en mineralresursminister har fått nej av folket men ändå kommer på besök med 45 polisbilar i släptåg, då är det svårt att inte ana oråd.

Emma Lundström

Dela