Staten och kapitalet fuskar med vinet

Författaren Mats-Eric Nilsson har tidigare skrivit bland annat Den hemlige kocken, Äkta vara och Saltad nota. Foto: Lena Granfelt

Vad är det egentligen i flaskan eller bag-in-boxen? Och varför går de utländska viner som säljs på Systembolaget så sällan att hitta i ursprungslandet? Mats-Eric Nilsson har skrivit en avslöjande bok om hur både staten och kapitalet fuskar med vintillverkningen och marknadsföringen, för att du ska tro att rödtjutet du köper till fredagsmiddagen är finare än vad det är.

Sommaren 1907 skakades den sydfranska regionen Langue­doc av demonstrationer och kravaller, då arga vinbönder och oroliga medborgare uttryckte sin upprördhet över att fuskande vinförsäljare hade avslöjats med att kränga dåligt vin som spätts ut med vatten och tillsatt socker för att lura kunderna att det gick att dricka. Oroligheterna blev så våldsamma att såväl flera demonstranter som gendarmer dödades vid sammandrabbningar i flera städer, och det lugnade inte ner sig förrän regeringen höjde skatten på socker för att göra det olönsamt för vinfuskarna att göra sina blandningar.
Sedan dess har vinfusket dock blivit allt vanligare och är numera snarare regel än undantag, förklarar Mats-Eric Nilsson i sin nya bok Chateau Vadå. Dessutom är det inte några ljusskygga småskurkar som står för fusket, utan i första hand de stora producenterna som gör det systematiskt. Det kan handla om allt från att tillsätta jäst som gör att vinet tillverkas fortare, till att blanda i sötningsämnet och kemiska smaker, kanske för att ge en hint av någon frukt, eller helt enkelt för att dölja om vinet egentligen smakar illa.

Det här är i princip fritt fram eftersom det är helt lagligt i de flesta länder, inklusive i EU och därmed Sverige. Vinlobbyn är så stark att man stoppar alla försök till förbud eller hårdare regelverk, och till skillnad från vad gäller livsmedel, så finns det ingen lag som säger att det ska finnas innehållsförteckningar på vin och andra alkoholdrycker. Producenterna behöver alltså inte ange på flaskan vad den verkligen innehåller. Man kan till exempel skriva att vinet är gjort på en fin druva, trots att det kan ha blandats ut med en billigare sort. Och så kallade ekologiska viner betyder inte heller att det skulle vara mindre tillsatser, eftersom kraven för att få en sådan stämpel har satts så otroligt lågt att man kan komma undan med det mesta ändå.
Värst är föga förvånande de redan billiga vinerna och de massproducerade bag-in-boxarna, men även dyrare märken kan komma undan med påståendet att vinet har lagrats på ekfat, trots att eksmaken kanske har tillkommit genom att man rör ner sågspån nån gång under processen. Och varför är folk beredda att betala hur mycket som helst för champagne, när de dyrare märkena rent kvalitativt kan vara betydligt sämre än ett enklare mousserande vitt vin?

Att det är kapitalismen som i sin girighet ligger bakom vinfusket är bara en del av sanningen. Statliga Systembolaget har också ett finger med i spelet, genom att acceptera att det är som det är, istället för att utnyttja sin köpkraft till att ställa krav på bättre produkter. Dessutom har Systembolaget satt i system att beställa viner som ska smaka så och så, som man tror att de svenska konsumenterna vill ha det. Då gäller det för de stora internationella producenterna att röra ihop ett vin som stämmer in på Systembolagets offerter.
Över hälften av Systembolagets vinsortiment är sådana här påhittade vinmärken från Frankrike, Italien, USA och så vidare, som inte ens finns att köpa i ursprungsländerna utan har producerats direkt för den svenska marknaden, etikett och allt. Många av dessa så kallade bulkviner tillverkas mer eller mindre enligt recept i fabriker här i Sverige, efter att råvarorna har importerats. Det är tråkig läsning för den som i grunden tror på Systembolagets viktiga uppdrag att reglera vår alkoholkonsumtion. För i slutändan ska man så klart komma ihåg att det skadligaste ämnet i vinet alltid är alkoholen, och att dricka med måtta.

Men det behöver inte fortsätta så här. Systembolaget skulle genom sin monopolställning också kunna ställa hårdare krav på leverantörerna, vad gäller allt från vinernas innehåll till att de tillverkas enligt etiska regler så att arbetarna i till exempel Sydafrika behandlas bättre. Det är också det som Mats-Eric Nilsson hoppas på och ser som syftet med sin bok, att göra oss vinkonsumenter mera medvetna om hur industrin fungerar och kräva bättring.

Per Leander

 

BOKEN

Chateau Vadå – Det okända fusket med ditt vin
av Mats-Eric Nilsson. Ordfront 2018.

 

Dela