Borgarna tar över Stockholm när Miljöpartiet byter sida

Stockholms Stadshus. Foto: Per Leander

▶ Rödgrönrosa hade kunnat fortsätta styra huvudstaden, men MP gick till höger

▶ Rikard Warlenius (V): ”Miljöpartiet kommer förlora stort på det här sveket”

▶ ”Nu behövs folkliga påtryckningar för att stoppa utförsäljningar av vår egendom”

Vänstern gick starkt framåt i Stockholms kommunalval. Även om det rödgrönrosa blocket förlorade majoriteten, såg det ändå ut som att man skulle kunna fortsätta styra huvudstaden som det största minoritetsblocket, eftersom att man trots allt var större än den borgerliga alliansen. Men nu har Miljöpartiet förklarat att man bryter det tidigare samarbetet med S, V och Fi och istället efter en uppgörelse med borgarna går över till Alliansen som därmed får majoritet.
– Det känns ju surt för oss förstås, eftersom Vänsterpartiet gick fram så mycket i valet, men så

Rikard Warlenius. Foto: Torbjörn Granrot

hamnar vi ändå i opposition, säger Rikard Warlenius, som sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Stockholm.
– Inte minst eftersom Miljö­partiet i valets slutskeende tiggde stödröster för att klara sig, och så tar man de rösterna från socialdemokrater och vänsterpartister, och säljer till Moderaterna. Jag har svårt att förstå hur Miljöpartiet ska kunna förklara det här för sina väljare. Valundersökningen visade på att 78 procent av Miljöpartiets väljare står till vänster. Nu måste MP förklara varför de, trots att de rödgrönrosa i stadshuset var det största blocket, gick över till Alliansen.
Rikard Warlenius är övertygad om att det rödgrönrosa blocket hade kunnat fortsätta styra Stockholm, trots att man var i minoritet, om Miljöpartiet inte hade bytt sida.
– Det är klart att vi helst hade velat ha en majoritet, men man måste ju väga det mot vilken politik man får igenom, och vi hade ju som största minoritet fått igenom våra budgetar utan problem. Alliansen skulle bara ha kunnat få igenom en egen budget om de fått Sverigedemokraternas stöd, och inget tyder på att de var intresserade av det. Så vi hade fått igenom våra budgetar, säger han och fortsätter:
– Sen hade vi så klart varit tvungna att förhandla med ett eller flera allianspartier i de frågor som inte går att ta via budgeten. Och det är klart att det är jobbigt och problematiskt. Men det är konstigt att man nu som Miljöpartiet säger att borgarna skulle ha sagt nej till allt vi ville göra, så det är ingen idé att försöka, och sen istället byta sida och börja samarbeta fullt ut med samma borgare och tro att man får mer på det sättet. Det tycker inte jag är trovärdigt.

Vad var det som fick MP att byta sida tror du?
– Inom det rödgrönrosa blocket så var ju Miljöpartiet det som tappade mest. De minskade åtskilliga procentenheter, medan Vänstern gick framåt och S och Fi stod i princip stilla. Så MP kände väl att de hade en lite sämre förhandlingsposition i vårt block, samtidigt som de nu tror att de sitter i en lite bättre förhandlingsposition när de gick till Alliansen, eftersom Alliansen inte kan regera utan MP. Jag tror att det är något sådant rent maktpolitiskt som fick Miljöpartiet att ta det här steget. Att de skulle få igenom mer klimatpolitik, som de nu hävdar, det är inte ett seriöst argument, säger Rikard Warlenius.

Vad får det här för konsekvenser för politiken i Stockholm?
– Det vi har sett redan är att Moderaterna tänker sänka skatten, vilket så klart kommer att slå mot välfärden, skolan och så vidare. Exakt på vilket sätt vet vi ännu inte. Moderaterna säger att de behöver ”minska skuldbördan”, vilket de tänker göra genom att sälja ut stockholmarnas gemensamma egendom och bostäder. Det nya bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) har ju sagt att han vill öppna för ombildningar av allmännyttiga hyresrätter i ytterstaden. Så det kommer ju att med största sannolikhet börja en sådan process, frågan är var. Ytterstan är en stor del av Stockholm.

Hur gör ni nu när ni går i opposition?
– Vi kommer ju tillsammans med Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ att utgöra en stark opposition, helt klart. Vi kommer naturligtvis att följa vad den nya borgerliga koalitionen gör och lyfta fram sveken, och motverka dem så mycket som möjligt. Vi ska kämpa för att klimatomställningen fortsätter, att välfärdsnivåerna upprätthålls, och att stockholmarna får behålla sina bostäder, säger Rikard Warlenius
– Men vi är i minoritet nu, så vår uppgift är att granska, opinionsbilda och lägga fram vettiga motförslag, och att försöka skapa rörelser där det behövs för att stoppa de värsta effekterna av den borgerliga politiken. Vi inser att det behövs folkliga påtryckningar för att till exempel stoppa utförsäljningar av bostäder, och det kommer vi försöka vara med och skapa.

Om Miljöpartiet nu anser att man har gjort en kortsiktig vinst genom att hamna i maktposition tillsammans med Alliansen, så tror Rikard Warlenius att MP på längre sikt kommer att få betala dyrt för den här politiska omsvängningen.
– Jag tror att Miljöpartiet förlorar stort på det här. För de väljare som har hjärtat till vänster så blir det svårt att rösta på dem igen. Och även om Miljöpartiet i riksdagen inte har gjort den här svängen – inte ännu i alla fall – så tror jag att de även på riksdagsnivå förlorar stort på vad deras partikamrater i Stockholm nu har gjort. Det var ju tack vare storstäderna att Miljöpartiet överhuvudtaget kom in i riksdagen, till stor del tack vare stödröster från just Stockholmsområdet, säger Rikard Warlenius.
– Jag misstänker därför att ledningen för Miljöpartiet i riksdagshuset inte är jätteglada över den här uppgörelsen.

Per Leander

Dela