Sergej Udaltsov döms till tre års övervakning

▶ Vänsterledaren förbjuds att arbeta politiskt eller lämna Moskva

▶ Samtidigt växer missnöjet bland befolkningen efter lokalvalen

▶ Putin är rädd för vänsterns inflytande över proteströrelsen

Det var en märkbart magrad men självsäker Sergej Udaltsov som släpptes fri efter 34 dagar i fängelse som straff för att han organiserat en demonstration i Moskva mot Putins planer på att höja pensionsåldern. Magrad eftersom han gått ner 17 kilo till följd av sin hungerstrejk i protest mot domen. Något som också ledde till att han straffades med 4 extra dagar i fängelse, som kompensation för den tid han låg på sjukhus.
Och riktigt fri är han inte heller. Domstolen beslutade nämligen att Udaltsov ska sättas under övervakning de kommande tre åren samtidigt som han förbjuds att delta vid politiska manifestationer eller lämna sin bostadsort Moskva. Om han överträder dessa bestämmelser kommer han att sättas i fängelse på riktigt under en längre tid.
– Det är klart att det här är ett politiskt beslut uppifrån eftersom makten räknar honom som en farlig kille, säger Aleksej Sachnin, en annan av Vänsterfrontens ledare som sedan 2013 lever som politisk flykting i Sverige.
– Risken har nu ökat drastiskt för att Udaltsov snart ska fängslas igen, om han inte är försiktig. Men det är klart att han tänker fortsätta att delta i rörelsen, oklart ännu på vilket sätt.

Bakgrunden är också det växande folkliga missnöjet just nu i Ryssland till följd av bland annat pensionsreformen, men också det allmänt försämrade ekonomiska läget. Något som blev tydligt i lokalvalen som hölls 9 september och där Kommunistpartiet gick starkt framåt och till och med segrade i ett par regioner. De styrande i Kreml känner sig därför allt mer osäkra.
– Regimen uppfattar det som början på en politisk kris. Därför försöker de splittra proteströrelsen och försvaga och isolera de mest aktiva ledarna för oppositionen, säger Aleksej Sachnin

Aleksej Sachnin. Foto: Maxim Firsov

.

Det är framför allt i Vladivostok, Rysslands största stad i fjärran öster, som det har varit dramatiskt den senaste veckan. När 95 procent av rösterna var räknade på valnatten stod det klart att Kommunistpartiets lokale kandidat Andrej Isjtjenko skulle segra med god marginal mot den sittande Kremltrogne guvernören Andrej Tarasjenko. Men när resultatet presenterades dagen efter påstods det att Tarasjenko trots allt hade vunnit.
Andrej Isjtjenko vägrade att acceptera det och lyckades få med sig tusentals människor att demonstrera utanför administrationsbyggnaden. Efter tio dagars växande protester kom beskedet på onsdagen 19 september att Kreml accepterar att det hålls ett omval i Vladivostok.
– Andrej Isjtjenko tillhör en ny radikalare generation ledare i Kommunistpartiet, som inte längre vill spela efter Kremls regler. Han är inte jätteprogressiv, men mer adekvat och ärlig än de gamla ledarna som är beroende av systemet och inte på allvar vill utmana Putin, förklarar Aleksej Sachnin och berättar att Kommunistpartiets högsta ledare Ziuganov hade försökt uppmana Isjtjenko att sluta bråka och acceptera valresultet.
– Så det finns en splittring inom Kommunistpartiet. Kommunisterna har framför allt gått fram på de platser där ledarskapet har varit mera självständigt och där man har presenterat en oberoende radikal vänsterkandidat, säger han.

Aleksej Sachnin befarar dock att Putins regim kommer att bli mycket mer repressiv den kommande tiden.
– Det finns också ett hot att Kreml kommer att börja föra en mer aggressiv utrikespolitik för att byta politiskt fokus från klasskampen och försöka skapa patriotisk sammanhållning mellan ryssarna igen, säger han.
– Men det är inte säkert att det kan funka, och de styrande i Kreml är också rädda för ett riktigt krig med Nato.

Per Leander

Dela