”Jag höll på att tappa hakan vid talmansomröstningen”

Foto: Jessica Segerberg

▶ Jessica Thunander är en av Vänsterpartiets nya riksdagsledamöter

 

Vänsterpartiet ökade med två procentenheter i valet, vilket innebar att man fick sju nya ledamöter invalda i riksdagen. En av dem är Jessica Thunander från Västra Götaland. Internationalens Erik Edlund har talat med henne.

Du hamnade direkt i den politiska hetluften. Du var först med och röstade bort Björn Söder (SD) från andre vice talmansposten, och nästa dag led ni ett nederlag när SD och Alliansen röstade bort Stefan Löfven. Hur skulle du sammanfatta dina första dagar i riksdagen?
– Det har varit overkligt. Samtidigt som man är väldigt oroad över den politiska situationen, och spänd över vad som ska hända så är det ändå något historiskt man får vara med om. Nu står Sverige utan regering. Vi har ju en övergångsregering, men den kan inte göra någonting. Normalt vid riksdagens öppnande sker en regeringsförklaring, men nu finns det inga förslag, och ingen vet hur lång tid det kommer ta. Det är ett låst läge, och det är verkligen inte bra för landet, säger Jessica Thunander:
– Jag tycker att det var fantastiskt skönt att Björn Söder röstades bort. Det är så skönt att se talmansbänken nu, med tre starka kvinnor. Men jag tycker ändå att det var lite märkligt att en moderat blev talman. Jag höll på att tappa hakan vid talmansomröstningen. Först kommer en moderat och säger att ”nej det har aldrig funnits någon praxis att följa, så vi kan göra så här”. Sedan i nästa omgång när han går upp så låter det ”vi måste följa praxis”. Det är helt otroligt! Och SD:aren pratade så mycket strunt att det var fascinerande. Exempelvis att ”det är V som har hittat på att Björn Söder skulle ha sagt rasistiska saker”, men det finns ju på film! Så där tappade man ju hakan igen. Jag har förstått att vissa partier bedriver något sorts spel, och det är väl bara att vänja sig vid, även om jag tycker att det är ett trist sätt att bedriva politik.

Hur kommer processen se ut nu när en ny statsminister ska utses?
– Jag tror inte att det är någon som egentligen riktigt vet innan överläggningarna, och innan alla förslag presenterats. Det var olyckligt att det gick som det gick i omröstningen. Jag kan inte låta bli att fascineras av hur Alliansen räknar, och hur de räknar med SD utan att riktigt vilja säga det rakt ut. Det enda sättet de skulle kunna vara större är ju genom att stödja sig på SD. De vet det, vi vet det, och SD vet det. Jag hoppas verkligen att väljarna ser det.

Vad tänker ni göra om Alliansen tar makten med stöd av SD?
– Det finns inte så mycket vi kan göra åt det. Tar de makten så tar de makten, och då får vi jobba utifrån det i opposition. Då får vi vara noga med att informera om vad Alliansen och SD står för och vad deras politik innebär, så att folk förstår konsekvenserna. Jag vet människor som röstar på SD och på allvar tror att de vill hjälpa landsbygden, men SD vill dra ner det statliga stödet till kommuner och landsting. Vissa kommuner kommer då inte ens kunna upprätthålla den nivå på välfärden som är lagstadgad att de ska göra! Det finns ju såklart även allianspartier som har de här förslagen, men just SD fångar ofta de här väljarna på landsbygden.

Hur ser ni på risken att det blir extraval?
– Det finns en ganska stor risk att det blir extraval. Men ett extraval skulle föra med sig alla möjliga problem, så det är ingen som vill ha det. Även om någon lyckas få till en regering så måste de fortfarande få igenom budgeten. Och faller budgeten så blir det också extraval. Det är inte ens säkert att SD skulle vinna på ett extraval. De brukar vilja skapa kaos, men jag tror de vet att om folk ser att de provocerar fram ett extraval så kan de inte vara helt säkra på att vinna på det. De kan framstå som trotsiga barnungar i många väljares ögon.

Vänsterpartiet har vuxit mycket den senaste tiden, och har medvind vad gäller både medlemmar och röster. Hur tror du att vänstern kan fortsätta växa?
– Dels måste vi fortsätta nå ut och prata med folk. Både ute i verkligheten, och i sociala medier och i vanliga medier. Vi måste fortsätta föra en diskussion om vilket samhälle vi vill ha. Vill vi ha högerns kalla och misstänksamma samhälle, eller vill vi ha ett samhälle som vi bygger tillsammans? Jag tror nämligen att folk har tröttnat på det här kalla, kyliga klimatet som framför allt Alliansen införde. I början vet man kanske ingen som har drabbats så illa, men när det här pågått ett tag så känner man till slut någon som blivit utförsäkrad, blivit av med jobbet eller tvingats flytta på grund av höjda hyror. Till slut känner man av den här politiken, och då behövs det ett tydligt alternativ. Vi i vänstern är det alternativet, och då måste vi vara tydliga med det, säger Jessica Thunander.
– Dessutom handlar det om att vi verkligen måste vara en rörelse. Att vi är bland människorna, och att vi inte bara representerar oss själva, utan våra väljare och våra medlemmar och gör saker tillsammans.

Erik Edlund

Dela