Spionanklagelser mot Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn. Foto: Chatham House

► Brittisk högerpress anklagar Labourledaren för att ha varit sovjetisk spion

► Ska ha träffat kommunistagent från Tjeckoslovakien på 1980-talet

► Vad är egentligen sant?

De senaste veckorna har den borgerliga tabloidpressen i Storbritannien beskyllt Labourledaren Jeremy Corbyn för att ha varit en sovjetisk spion som värvades av tjeckoslovakiska underrättelsetjänsten på 1980-talet. Det hela började när skandaltidningen The Sun i en serie artiklar ”avslöjade” att Jeremy Corbyn år 1986, när han var parlamentariker i brittiska underhuset, hade kontaktats av en tjeckoslovakisk agent vid namn Jan Sarkocy, som utgav sig för att vara diplomat. Corbyn har heller inte förnekat dessa möten, men frågan är vad det egentligen gick ut på och fick för konsekvenser.
The Sun har kommit över handlingar från den före detta kommunistiska säkerhetspolisen i Tjeckoslovakien på de numera öppna arkiven i Prag, där Jan Sarkocy redovisar för sin arbetsgivare att de diskuterade aktuella politiska frågor som Corbyn själv var intresserad av, som kampen mot apartheid i Sydafrika, samt att Corbyn var ”kritisk mot USA och den konservativa regeringen i Storbritannien”. Men rapporten visar också att den tjeckiske spionen drog slutsatsen att Corbyn inte var någon speciellt intressant person att försöka värva, eftersom han inte satt inne med någon information annat än sånt som redan var offentligt och allmänt känt.

Trots det anser The Suns politiske chefredaktör Tom Newton Dunn, som ansvarar för publiceringen, att Jeremy Corbyn på grund av dessa fruktlösa möten på 1980-talet utgör en säkerhetsrisk och har dragit igång ett drev mot honom tillsammans med andra högertidningar. ”Det finns inga direkta bevis på att Corbyn var en betald spion. Men ha erkänner att han träffade den tjeckiske agenten (som han trodde var en vanlig diplomat) för att samtala vid fyra tillfällen över en period på 18 månader 1986-87. Det handlar helt enkelt om dåligt omdöme”, skriver Tom Newton Dunn.
Dåligt omdöme eller inte, det är inte brottsligt för en folkvald politiker att träffa diplomater från andra länder och diskutera internationella frågor med dem, vilket Jeremy Corbyn trodde att han gjorde. Själv har Corbyn inte velat bemöta anklagelserna från The Sun annat än med att säga att det är ”en genomfalsk och larvig förtalskampanj”.

Där kunde historien troligen ha tagit slut, om det inte vore för att den numera pensionerade före detta tjeckiske spionen Jan Sarkocy har trätt fram och gjort en hel del märkliga uttalanden i tjeckiska medier. Det är så grova och konstiga anklagelser att The Sun och andra brittiska tabloider inte vågar återge vad han säger eftersom hela historien börjar spåra ur.
Till att börja med hävdar Jan Sarkocy nu att han visst minsann hade värvat Jeremy Corbyn som en avlönad sovjetisk agent. Vilket alltså helt går emot den ursprungliga källan, det vill säga den rapport som han skrev till sin egen uppdragsgivare för 30 år sedan om att Corbyn var en ointressant person som inte hade någon information att bidra med. Sarkocy påstår till och med att han på egen hand styrde en spioncell med 10-15 Labourparlamentariker. En stor del av ledningen för den brittiska socialdemokratin ska alltså ha varit sovjetiska, eller rättare sagt tjeckiska spioner under 1980-talet.

Vidare menar Jan Sarkocy att den hemliga information han fick från ”sin agent” Jeremy Corbyn rörde premiärminister Margaret Thatcher och var så detaljerad och intim att han till och med visste vad Thatcher skulle ha för kläder på sig nästkommande dag. För det krävs nästan att Corbyn och Thatcher skulle ha varit ett par, och inte politiska motståndare från olika partier och med enormt olika positioner i det politiska livet. Jan Sarkocy påstår också att Corbyn, som var aktiv i fredsrörelsen och persona non grata inom militära kretsar, skulle ha haft direkt insyn i brittiska försvarsministeriet och regelbundet lämnat över hemliga handlingar därifrån.
Avslutningsvis vill Jan Sarkocy ta åt sig äran för att ha organiserat den stora stödkonserten Live Aid som hölls på Wembley-stadion i London 1985 för att samla in pengar till svältande barn i Etiopien. Troligtvis syftar han dock på den mer politiskt laddade stödkonserten för Nelson Mandela i London 1988. Oavsett vilken av konserterna det rör sig om, så är det absurt att tro att något av dessa jätteevent i London med kända artister som David Bowie och George Michael skulle ha organiserats av tjeckoslovakiska säkerhetspolisen. Den gamle Jan Sarkocy verkar vara antingen tokig, eller i stort behov av uppmärksamhet.

Per Leander

Dela