▸Socialistiska Partiet vill ställa upp ett namn på Vänsterpartiets riksdagslista
▸Sjöstedt positiv till förslaget, men säger att lokala valberedningen bestämmer
▸Intervju med SP:s Håkan Blomqvist om varför han vill kandidera
I förra numret kunde vi berätta att Socialistiska Partiet för en diskussion med Vänsterpartiet om möjligheterna att låta en SP-medlem ställa upp som oberoende kandidat på Vänsterpartiets lista till riksdagsvalet nästa år. Personen i fråga är historikern Håkan Blomqvist från Stockholm.
Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har i en mejlkonversation med Socialistiska Partiet sagt att det inte finns några hinder för att sätta upp en kandidat som inte är medlem i Vänsterpartiet på listan, och uppmanar SP att ta kontakt med valberedningen i Stockholmsdistriktet som måste ta det avgörande beslutet. ”Men det brådskar, listan klubbas tidigt i december”, påpekar Sjöstedt och syftar på att besluten om kandidaterna tas nu i helgen.
Internationalen har även varit i kontakt med Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, som inte vill ställa upp på någon intervju om just detta fall, men kan bekräfta att det går att föra upp oberoende kandidater på partiets vallistor, om personen godkänns av det lokala valdistriktet.
Internationalen har talat med Håkan Blomqvist och frågat varför han vill ställa upp i
riksdagsvalet som oberoende socialist på Vänsterpartiets lista.
– Det här förslaget handlar om att öppna och bredda vänsterkampanjen inför riksdagsvalet, att försöka bidra till och göra det möjligt för flera att på olika sätt försöka delta i att stoppa högeroffensiven och stärka arbetarrörelsen och vänsterkrafterna, säger han och fortsätter:
– På vänsterdagarna i Malmö hänvisade Jonas Sjöstedt till Podemos i Spanien, Jeremy Corbyn i Storbritannien, och Melenchon i Frankrike, för att understryka behovet och möjligheterna av att skapa bred rörelse kring vänsteralternativen i valen. Det är det vi måste försöka göra även i Sverige inför kommande års valrörelse, att skapa rörelse. De här kampanjerna som har bedrivits både i Storbritannien runt Jeremy Corbyn, och i USA med Bernie Sanders, de är ju så enormt öppna. Det är ju en pluralism på en nivå som vårt partisystem inte är vant vid, men på många andra håll i världen så funkar det på det viset, säger Håkan Blomqvist.
Det här är ett litet förslag från Socialistiska Partiet att bidra till det, menar Håkan Blomqvist.
– Det bästa hade ju varit om Vänsterpartiet själva hade tagit en massa såna initiativ, och verkligen försökt inför valrörelsen att inbjuda rörelser och aktivister och politiska strömningar i den breda vänstern. Så det här är ett försök från oss att visa vår goda vilja och att vi skulle vilja att vänstern blev öppnare och bredare, säger Håkan Blomqvist.
– Vi står ju inför en högervåg utan like i Europa, och internationellt med Donald Trump i USA. Jag tror att alla vänsterkrafter förstår nu att vi måste göra gemensam sak för att slå tillbaka den här högeroffensiven. Vi måste öppna vägarna för ett annat alternativ.
– Idag har det blivit så att flyktingmottagande ställs mot välfärd. Men det sker ju bara för att omfördelningen i samhället har blivit så grotesk. De rika har aldrig varit rikare, och flyttar sina mångmiljardförmögenheter till skatteparadis och drar undan enorma resurser för samhället. Vi behöver en historisk omfördelning av världens resurser helt enkelt.
Men vad kan man uppnå i parlamentet då, om du skulle bli invald?
– Riksdagen är vår lagstiftande församling, det är där de politiska besluten fattas, så det är väl ganska självklart att politik också måste bedrivas i riksdagen. Men den kommer ingenvart om man inte kan utveckla stora folkliga rörelser som sätter press på politikerna. Under det här året har jag i egenskap av historiker hållit föreläsningar om potatisrevolutionen i Sverige 1917, och den var hela förutsättningen för det demokratiska genombrottet, att hundratusentals agerade och satte tryck för samhällsförändringar, säger Håkan Blomqvist.
– Man måste delta och kämpa för progressiva politiska beslut i de beslutande församlingarna. Man kan inte lämna över riksdagspolitiken till högern.
Vad är grejen med en ”oberoende socialist”, som ni kallar det?
– Vi skulle ju inte ha någonting emot att det stod att kandidaten var från Socialistiska Partiet, men det har Vänsterpartiet aldrig tidigare accepterat, så det var inte ens aktuellt att fråga om. Vi har haft sådana här arrangemang med Vänsterpartiet tidigare, oftast på kommunal nivå, men även i riksdagsvalet 1991. Men det var länge sen. De vänsterpartister jag har pratat med tycker att det vore en bra idé att försöka igen. Så jag har bara fått positiva gensvar på det här förslaget, berättar Håkan Blomqvist.
– Sen är det de som säger att det är på tok för sent, det här skulle ha varit uppe i augusti-september, för Vänsterpartiet har ju sina nomineringsprocesser. Men där är förstås ett dilemma att eftersom vi inte är medlemmar i Vänsterpartiet, så har vi ingen koll på det. Men det här är helt enkelt ett förslag, ja ett slags erbjudande som Socialistiska Partiet har fört fram, efter att vi har diskuterat saken, och sen är det upp till vänsterpartisterna att bestämma om de vill ha med oss.
– Min dröm hade ju varit att Vänsterpartiets listor hade varit fulla med folk från olika rörelser och politiska strömningar till vänster, att de aktivt hade verkat för det.
Varför inte bara gå med i Vänsterpartiet?
– Vi i Socialistiska Partiet har en politisk strömning och formation med 50 år på nacken, som har ett starkt program, stora erfarenheter och duktiga aktivister, och vi föreslog häromåret för Vänsterpartiet att vi skulle få ansluta oss till dem som politisk formation i ett pluralistiskt parti, så att säga, med möjligheter för en helt ärlig, öppen, icke-fraktionell tendens att göra sig gällande. Vi är ju inga så kallade ”entrister” som det hette en gång, vi är inte fraktionella, vi har inget intresse av att underminera Vänsterpartiet och bara ställa till bråk, utan det vi vill göra, det vill vi göra helt öppet och ärligt. Tyvärr ville inte V-kongressen gå med på det, berättar Håkan Blomqvist.
– Att gå in rent individuellt och upplösa vår politiska strömning, det har liksom inte varit aktuellt för oss, utan vi anser att vår politiska strömning behövs och ska kunna vara ett självklart inlag i en bredare vänster.
Per Leander