Den kuppartade Bostadenaffären blir av

► Förvaltningsrätten upphävde utförsäljningsbeslutet
► Kommunfullmäktige röstade igenom det igen
► Protesterna mot beslutet kommer att fortsätta

I torsdags kom domen från Förvaltningsrätten i Umeå: kommunfullmäktiges beslut om att sälja ut 1601 allmännyttiga lägenheter till ett privat bolag skedde inte i laga ordning och ska därför upphävas. Förvaltningsrätten menade att ärendeformuleringen ”Framtida finansieringslösning för AB Bostaden i Umeå” var kryptisk och inte talade om att en försäljning var på gång. Därför var beslutet ett brott mot kommunallagen.
Men som vi tidigare har rapporterat om gick kommunledningen händelserna i förväg och rev upp beslutet på förhand, för att på så sätt undvika en fällande dom. Ärendet skulle omformuleras och tydliggöras inför en ny omröstning i kommunfullmäktige.
Den nya omröstningen om Bostadenaffären skedde under fullmäktiges sammanträde i måndags. Den i det närmaste ironiskt förtydligade rubriken löd ”Överlåtelse av fastigheterna Gnejsen 95, Gnejsen 96, Gnejsen 97, Gnejsen 98, Flintan 4, Flintan 5, Hönsfjädern 1, Trandansen 1 och Flyttfågeln 6 i Umeå, genom dotterbolag, till Heimstaden Bostad Portalen AB före årsskiftet 2017/2018.”

Folkinitiativet mot
utförsäljningen protesterade på Rådhusesplanaden innan mötet och fyllde sedan åhörarbänkarna inne i fullmäktigesalen under den tre timmar långa debatten. Inför beslutet hade bland annat Vänsterpartiet och Fi yrkat på att hela ärendet skulle skickas på återremiss. De fick inte fullmäktiges stöd för det yrkandet. Istället slutade det hela med votering där 44 ledamöter röstade för att godkänna affären, medan 18 ledamöter röstade emot. Umeå kommunfullmäktige har alltså på nytt godkänt försäljningen av 1601 allmännyttiga lägenheter för 1,1 miljard kronor till det hårt kritiserade privata bolaget Heimstaden.
Den sosseledda kommunledningen har på så vis fått igenom sin kuppartade utförsäljning av allmännyttan. Utan att ta åt sig det minsta, vare sig av kritiken från medborgarna, eller av Förvaltningsrättens dom. Därigenom har sossestyret i Umeå, liksom majoriteten i kommunstyrelsen, ännu en gång visat att demokratiska processer inte är något de sysslar med.
Folkinitiativet kommer att fortsätta protestera och kräver att de ansvariga politikerna avgår.

Text och foto: Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Umeå: Skatteplanering bakom försäljningen av allmännyttan

Utförsäljningen i Umeå: Bostadens vd och styrelseordförande polisanmäls

Överklagandena haglar över kommunens utförsäljningsbeslut

”Det är fantastiskt att det har blivit en sådan mobilisering”

Sosseledningen i Umeå säljer ut allmännyttan – demokratin satt på undantag

Folkviljan är uppdragen med rötterna i Umeå

Kulturhuset läggs ned men andan lever vidare

Hyllat kulturhus hotas av försäljning

Umeå Kulturhus tar fart igen

Skapade kulturhus utan tillstånd – nu har de fått hyreskontrakt

“Vi skriver historia”

En seger för Kulturhuset?

En festival utan slut

Kulturhus för alla

Kampen om Apberget i Umeå

Ytan viktigare än innehållet för Umeå kommun?

Socialistiskt Forum Umeå 2013: ”Så länge tillväxt är ordet, är vi körda”

Kulturhuvudstad Umeå 2014: När kulturen bara är till för tillväxten

Dela