Kampen mot utförsäljningar i Eskilstuna fortsätter

Carolina Beck från Stadsmissionen talar på manifestationen. Foto: Peter Widén

Torsdagen den 21 november var det dags för en ny manifestation mot bostadsprivatiseringarna och nedskärningarna i Eskilstuna. Klockan tolv var återigen ett 150-tal samlade vid Arbetets Ära framför Stadshuset

PÅ PLATS

Nathalie Söderberg Viljanen från ETUNA är inte till salu inledde:
– Det verkar som att kommunledningen vill byta ut befolkningen. Man bygger för höginkomsttagare och vill med regelverk förhindra dom som går på försörjningsstöd och sjukbidrag från att få bostäder, menade Söderquist.
Socialarbetaren Robin Larsson vände sig mot försöken att ställa olika yrkesgrupper och verksamheter mot varandra.
– Man säger till lärarna att det inte finns resurser till dem eftersom åldringsvården måste ha mer. Men vi i den offentliga sektorns olika verksamheter är inte varandras motståndare, förklarade Robin och drog ner applåder.
Han talade om nödvändigheten att stötta ungdomar och om visionen av ett mer jämlikt samhälle. Och han vände sej mot det allt vanligare tugget att problem kan lösas inte genom mer resurser utan genom att vi ”arbetar smartare”.

Carolina Beck från stadsmissionen tog upp hur kommunledningens politik med tillståndskrav för tiggare lett till att grupper av Eskilstunabor nu anser att det är grönt ljus för att spotta på tiggare, förstöra deras boplatser, slå sönder deras bilar.
Hon talade också om hur maxtaket i försörjningsstödet när det gäller hyror lett till att barnfamiljer har svårt att få pengarna att ens räcka till mat. Hon underströk nödvändigheten av fortsatt kommunalt ägande av hyresbostäder och uppmanade till stopp av privatiseringarna.
Hans Bergström, socialdemokrat men hård kritiker av den socialdemokratiska ledningen under Jimmie Jansson, tog även han upp det skandalösa beslutet i tiggerifrågan och hur det lett till våld och trakasserier mot romer i Eskilstuna. Vi har genom S-M-C-styret fått en kraftig högervridning i Eskilstuna och SD behöver bara stå och applådera. Och riskkapitalgrupper ska inte äga våra bostäder, slog Hans Bergström fast.

Tomas Bergh från Hyresgästföreningen spann vidare på samma tema. Han pekade på att det tyska bostadsbolaget Vonovia äger 7 000 lägenheter i Eskilstuna och 38 000 i hela landet, och därmed utgör den största privata bostadsaktören i Sverige. Säljs bostäder ut kan de sedan säljas vidare. Kommunledningen kommer att presentera den som de säljer till som “seriös” men sedan har man ingen kontroll längre. Lyxrenoveringar och hyreshöjningar väntar i förlängningen.
Maria Chergui från Vänsterpartiet menade att det är struntprat att det inte finns pengar till renoveringar och att man därför måste sälja ut. Utförsäljningen är ideologisk, det är moderat nyliberal politik det handlar om. Vänsterpartiet har nu organiserat två manifestationer och flera möten med de boende i bostadsområdena som akut hotas av privatiseringar. De boende vill inte ha utförsäljning berättade Chergui. Hon menade att de som beslutar, politiker och hyresvärdar, borde tvingas lyssna på de boende, och på socialarbetarna.
– Vi behöver en långsiktig politik, inte en kortsiktig åtstramnings- och privatiseringspolitik som slår mot dem som har det sämst ekonomiskt och som kommer att medföra stora kostnader på lång sikt.
Bra kampstämning rådde bland mötesdeltagarna. Det finns Eskilstunabor som tänker resa motstånd mot S-M-C-styrets destruktiva politik.

Peter Widén

Dela