Antifascism är demokratins självförsvar

NMR, Göteborg, 30 Sept 2017. Foto: Jonathan Pye

Högerextremister har de senaste åren tillåtits ta allt mer utrymme i offentligheten. Region Gotland upplät mark åt nazister från Nordiska motståndsrörelsen NMR som gjorde sin variant av politikerveckan i år: hetsa mot judar och homosexuella, hota politiker och journalister. Bokmässan upplät plats åt kretsen av Förintelseförnekare kring högerextrema Nya tider. Första året, 2016, ackompanjerades hatskriften av flygbladsutdelande nazister från NMR. I år hade nazisterna slagit på stort och fått tillstånd från polisen att marschera från Bokmässan och förbi synagogan under den judiska högtiden Yom Kippur. Men protesterna mot polisens beslut var högljudda redan från början och man tvingades backa stegvis. Först ville polisen visa att man tar protesterna på allvar och faktiskt tänker upprätthålla lagar kring hets mot folkgrupp med mera. Men flygbladet som delades ut till nazisterna med råd om hur man slipper bli misstänkt för hets mot folkgrupp visades sig snabbt vara en papperstiger. När nazisterna marscherade utan tillstånd i en fördemonstration (på nazistiska: knuffa ner antirasister och lyfta polismän i kragen) 17 september kunde de marschera i raka led och vifta med i sammanhanget nazistiska symboler utan att rapporteras för några brott. Göteborgs polischef Erik Nord menade att de “inte hade gått i tillräckligt raka led”.

Nazisterna, som efteråt berättade att fördemonstrationen var ett test av polisens flygblad utropade självfallet detta som en seger. Självförtroendet var på topp. Men så började protesterna och överklagandena från judiska församlingen i Göteborg, Svenska mässan och slutligen Svenska fotbollsförbundet ge effekt. Marschvägen och tidslängden kortades i rätten, polisens beslut fick ge vika åt det allmänna förnuftet kan en säga. Det hindrade inte NMR från att i sista stund förhandla med polisen om en icke-tillståndsgiven samling utanför Ica Maxi. Både marschväg och tidsplanering var tydligen möjliga att förhandla bort med polisen där på lördagsförmiddagen. Men de hade inte räknat med alla de tusentals göteborgare och andra som var ute på gatorna för att protestera mot nazismen. När nyheten om nazisternas marsch från Mölndal utanför Göteborg city spreds och polisen övergav de tidigare avspärrningarna klev tusentals människor lugnt och fredligt över kravallstaketen och rörde sig i riktning mot nazisterna.

När nazisterna överraskande avvek från polisens utpekade färdväg och gick i riktning mot den nu av antifascisterna blockerade vägen tog det stopp. De några hundra nazisterna med några slags lajvande stormtrupper i spetsen hade när det kom till kritan varken styrka eller mod att bryta igenom en mur av tiotalet poliser. Det nazistiska övermänniskoidealet fick sig en liten törn. Det lilla som fanns kvar räddades av att polisen höll isär naNMR, Göteborg, 30/zisterna från de flera tusen motdemonstranter som ändå med stor sannolikhet hade tvingat NMR på flykten – precis som i Kärrtorp.

När lördagen var över stod det bekräftat: det är inte Bokmässan, det är inte Region Gotland eller Polismyndigheten som sätter stopp för nazismens framfart. Det är vi vanliga människor som väljer att stå upp för folkstyret och människovärdet som är garanten för ett samhälle där nazismen inte tillåts breda ut sig. Den civila antifascismen är demokratins självförsvar.

Arash Gelichkan

Dela