Den sociala oron i Mexiko fortsätter

gasolinazo-copy

► Bensinprotesterna blir allt mer samordnade

► Motståndet knyts nu samman med andra sociala kamper

►”Landet faller i bitar till följd av den nyliberala politiken”

 

Protesterna mot gasolinazo, bränsleprishöjningarna i Mexiko fortsätter att växa i styrka. Flera manifestationer genomfördes varje dag under hela förra veckan. Under veckoslutet hölls det manifestationer i minst 19 av Mexikos 31 delstater, uppger den kända mexikanska journalisten Carmen Aristegui på sin hemsida.

Motståndet mot bränsleprishöjningarna blir allt mer samordnat, och knyts samman med

 José Martínez Cruz

José Martínez Cruz

andra brännande samhällsfrågor. Den 31 januari kommer mega-marscher mot bränsleprishöjningarna och den ekonomiska politiken att genomföras. Detta kunngjordes på en presskonferens i förra veckan av representanter från ett 50-tal organisationer, däribland fackföreningar, bondeorganisationer, studentorganisationer, och andra grupper som är ute i strid såsom lärarfacket CNTE som inte accepterar den så kallade utbildningsreformen och föräldrarna till de 43 lärarstudenterna som kräver att studenterna som försvann den 26 september 2014 ska visas upp levande. På presskonferensen pratades det även om samordning när det gäller aktioner för att försvara mexikanska medborgare inför Trumps tillträde och koordination av den månatliga manifestationen för de 43 lärarstudenterna den 26 januari.
– Landet faller i bitar som en följd av den nyliberala politi­ken, den kapitalistiska krisen och det faktum att våra stra­tegiska resurser försvinner utomlands. Det säger José Martínez Cruz från Fjärde Internationalens Mexikanska sektion PTR, till Internationalen.
Några av de största och mest uppmärksammade demonstrationerna förra veckan genomfördes på kaliforniahalvön i söndags. Enligt Frontera.info demonstrerade sammanlagt 69 tusen i delstaten Baja California, cirka 45 tusen i Mexicali och ungefär 15 tusen i Tijuana.
I staden Mexicali där flera stora manifestationer har hållits riktades protesterna även mot delstatens nya vattenlag med privatisering av vatten och ökade kostnader för konsumenterna. ¡Fuera Peña! ¡Fuera Kiko! Bort med president Peña Nieto och delstatsguvernör “Kiko” Vega var de vanligaste slagorden.

I Tijuana vandrade många av demonstranterna vidare iväg till El Chaparral, gränsöver­gången till USA. Där var stämningen öronbedövande, talkörsparoller och mariachi-musik ackompanjerades av tutningar från bilarnas signalhorn. Gränsövergången har tagits över vid ett flertal av demonstranter som låtit folk passera utan att förtulla.
– Det låter kanske konstigt att ett oljeland som Mexiko har bensinbrist och blivit beroende av import från USA, men det blev konsekvensen av att oljeraffinaderier har stängts ner och inga nyinvesteringar har gjorts. Mexiko exporterar alltså olja till USA som raffinerar den och säljer bensin tillbaka till Mexico. Så tappade vi vår energisuveränitet, säger José Martínez Cruz.
Manifestationerna kan se lite olika ut. På vissa platser blockeras motorvägar och bensinstationer. Även betalstationer för vägskatt och tullstationer mot gränsen till USA har tagits över för att låta folk passera utan åtgärd. På andra platser går många demonstranter i vita kläder för att visa att det är en icke våldsam manifestation såsom i Tepic i delstaten Nayarit där över 10 tusen vandrade igenom staden den 13 januari, helt tysta och med ljus handen.
– 30 års nyliberal politik med privatiseringar, utplundrade naturresurser och inskränkta sociala och politiska rättigheter har nu nått vägs ände. Nu försöker vi ena folket för att kämpa för ett Mexico med rättvisa, fred och frihet, avslutar José Martínez Cruz.

Tony Karlsson

En chockhöjning på drivmedelspriserna annonserades den 27 december förra året. Detta fick till följd att bensinpriset höjdes med över 20%. Prishöjningen på drivmedel påverkar även priset för andra nödvändiga varor och tjänster. Höjningarna möttes av omedelbar ilska och även våldsamheter som nu finner mer och mer organiserade former i ett Mexiko där krisen fördjupas dag för dag.

Dela