Unidos Podemos framåt när socialdemokratin krisar

anticapitalista

► Viktig kraftmätning ägde rum i Madrid

► Anticapitalistas stärker sin ställning i Podemos

► ”Det handlar inte om att vinna utan om att förändra”

I Spanien har extremhögern inte lyckats formera sig som i övriga Europa. Den konservativa högern har under de senaste åren suttit i regeringsställning och det kan vara en del av förklaringen. Missnöjet bland ”de där nere” har i stället kanaliserats av det nya vänsterpartiet Podemos som bildades för två år sedan och som idag, genom Unidos Podemos, utgör den enda oppositionen mot högerstyret sedan socialdemokraterna i PSOE kapitulerade och gav högern regeringsmakten. De senaste opinionsundersökningarna som publicerats visar att Podemos har gått om PSOE och idag är den näst största politiska kraften i landet. Samtidigt som Trump vann presidentvalet i USA genomförde Podemos nya primärval av regionala partiledningar på flera orter i Spanien. Olika strömningar som finns i Podemos ställde upp och medlemmarna fick säga sitt. I Madrid ägde en viktig kraftmätning rum. Å ena sidan anhängare av en moderat falang i partiet som vill gå varsamt fram i sin kritik mot socialdemokratin och å andra sidan en mer radikal strömning som vägrar kompromissa med socialdemokraterna. De första menar att en hård konfrontation med socialdemokraternas krisande PSOE kan leda till att Podemos blir marginaliserat i kampen om att bli den ledande kraften inom vänstern. Den radikala strömningen segrade och därmed också en politisk linje som konfronterar en socialdemokrati i fritt fall. De som segrade vill använda de parlamentariska församlingarna som en tribun för alla som drabbas av kapitalismens kris samtidigt som de förespråkar utomparlamentarisk mobilisering. De vann i Madrid, med Ramon Espinar i spetsen, trots att media utsatte honom för ett drev utan motstycke under hela valprocessen. På listan som vann finns representanter för Anticapitalistas vars förankring i olika sociala rörelser och i Podemos bidrog till segern. En sådan stridbar antikapitalistisk kandidat på listan som vann är Isabel Serra; hon fick flest röster.

Spaniens största tidning (El País) skriver att Ramon Espinar ”vann efter att ha lierat sig med Anticapitalistas, partiets mest radikala vänsterriktning, vilka efter de senaste interna valen nu får en större tyngd inom organisationen. Parlamentsledamoten Isabel Serra, nummer två på listan och ledande antikapitalist, var kandidaten som fick flest röster, och vann över de båda huvudkandidaterna som ställde upp för att leda formationen. Liksom Isabel Serra finns även andra namn som bidrog till segern och som tillhör denna strömning. Här måste man även lägga till Teresa Rodriguez seger i Andalusien som kommer från samma rörelse. Anticapitalistas leder Podemos i Andalusien, Katalonien, Navarra och är avgörande i Madrid, Aragon och Balearöarna (bland annat Mallorca)”. Det handlar om ”antikapitalistisk bensin”, enligt tidningen. I Andalusiens primärval stod valet mellan tre olika listor, alla tre ledda av kvinnor. Teresa Rodriguez, ledande medlem i Anticapitalistas, blev återvald som Podemos generalsekreterare i regionen med 76 procent av rösterna.
Efter primärvalen förs nu ett resonemang i media om att Anticapitalistas har förstärkt sina positioner inom Podemos och att strömningen spelade en avgörande roll i Podemos framväxt 2014. Man spekulerar om det var Podemos europarlamentariker och mest kända ansiktet utåt i Anticapitalistas, Miguel Urbán, som kom på namnet Podemos. Drygt 27 000 deltog i Madrids primärval. För Anticapitalistas del handlade primärvalen runt i landet inte om att vinna utan om att skapa förutsättningar för att förändra.

Alex Fuentes

Dela