Kvinnobåten till Gaza bordades

ajjacio

 

Den israeliska marinen bordade på onsdag eftermiddag den 5 oktober kvinnobåten Zaytouna-Oliven på internationellt vatten, cirka 35 nautiska mil från Gazas kust. Båten försökte bryta blockaden mot Gazaremsan.

En högt uppsatt israelisk officer uppgav till den israeliska tidningen Haaretz att passagerarna ombord på Zaytouna-Oliven inte gjorde motstånd när militären tog över båten. Båten omdirigerades till den israeliska hamnstaden Ashdod.
Kvinnobåten till Gaza var ett initiativ från International Freedom Flotilla Coalition som seglade från Barcelona, och skulle enligt planerna ha kommit fram till hamnen i Gaza på onsdagskvällen.
Bland Zaytouna-Olivens 13 passagerare fanns flera parlamentariker, en OS-deltagare, en pensionerad US arméöverste, Nobels fredspristagare Mairead Maguire från Nordirland och svenskorna Jeannette Escanilla och Emma Ringqvist. Båten seglade under nederländsk flagg. För att uppmärksamma kvinnors centrala roll var alla ombord på båten mot Gaza kvinnor – inklusive besättning, aktivister och journalister.

En annan båt, Amal 2, var tvungen att vända tillbaka till Barcelona på grund av ett tekniskt fel. Dock har arrangörerna uttryckt misstankar om att båten saboterades.
Enligt rapporter och bilder på sociala medier, samlades kvinnor och barn på Gazas stränder för att ta emot båten, om den mot all förmodan skulle komma fram.

Marco Jamil Espvall

Dela