Stockholm: Klimatfestival mot Förbifarten

13517670_1260850710599435_2766503662243135799_o(1)

 

I helgen pågår en klimatfestival vid Eggeby Gård på Järvafältet norr om Stockholm, med föredrag, workshops och kulturaktiviteter som fokuserar på klimatfrågan, trafikrättvisa och miljö. På fredag den 12 augusti ska det dessutom hållas en demonstration klockan 15 på Akalla torg, i protest mot byggandet av den stora motorvägen Förbifart Stockholm.
Samma morgon, klockan 9, planeras även en civil olydnadsaktion för att tillfälligt blockera byggarbetsplatsen. ”Det blir en fredlig blockad där vi tydligt visar vad vi tycker om den kombinerade återvändsgränden och motorvägen som leder rakt mot klimatkatastrof, sämre luft och samtidigt kör över kollektivtrafiken”, skriver gruppen Vägs ände som organiserar aktionen, samtidigt som man påpekar att absolut inget våld för användas och att varken människor eller maskiner ska komma till skada.
Även organisationen Jordens Vänner har uttalat stöd för protesterna.
– Ska vi hejda klimatförändringarna måste motorvägen omprövas. Vi hoppas att aktionen väcker nytt liv i debatten om detta och andra motorvägsplaner, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande för Jordens Vänner, i ett pressmeddelande.
Jordens Vänner menar också att Förbifarten är ett brott mot Parisavtalets mål om att begränsa temperaturhöjningen till väl under två grader, som svenska politiker har lovat att följa.
– Projektet ökar trafiken och utsläppen och är inte förenligt med politikernas löften om att hejda klimatförändringen. Med sina kroppar kommer medborgare att göra det politikerna inte klarar av, säger Andrea Söderblom-Tay.

Per Leander

Mer info om festivalen hittar du på deras facebookevent.

Dela