Lyckad Pride i Skövde trots regn och nazister

PrideSKBG1_009

 

Årets Pridefestival i Skövde blev något mindre än fjolårets premiär, och i lördagens parad deltog cirka 2500 personer. En förklaring till minskningen i både antal deltagare och åskådare kan ha varit att man hade otur med vädret, då tunga, gråa moln skymde himlen när man tågade mellan samlingsplatsen på pansarregementet P4:s område Heden till slutdestinationen på Hertig Johans torg, till tonerna av låtar som Go West med Pet Shop Boys och I want to break free med Queen.
Temat för årets arrangemang var gränslöshet, och frihet från normer och begränsande krav på att vi alla ska passa in i olika fack. Några som inte uppskattade budskapet om jämställdhet och gränslöshet var den hand­full ditresta nazister som tidigare under lördagen stod uppställda med sina fanor på Hertig Johans torg, bara ett stenkast från festivalområdet, och delade ut flygblad.
Nazisterna lyckades, tvärt­emot vad de kanske hade hoppats, inte provocera fram något våld, men aktivister från Ung Vänster fanns på plats på torget för att sprida ett motsatt budskap och visa på ett alternativ till dessa handelsresande i hat och barbari.
– Vi gick upp på torget när vi fick veta att de var där, och direkt när vi kom dit började de filma och fotografera oss, säger en av aktivisterna som var med och stod upp mot nazisterna. Det kändes hotfullt, även om de aldrig blev direkt aggressiva.

Efter en dryg halvtimme packade nazisterna ihop sina fanor och lommade slokörade iväg efter att ha koncentrerat sig mer på att blänga surt på de unga vänsteraktivisterna än på att sprida sin egen propaganda till förbipasserande.

Text och foto: Erik Edlund

Dela