”Vi ska inte vika oss”

Byggnads strejkvakter Viktor Hortlund (tv) och Magnus Ekström i Stockholm. Foto: Per Leander

Byggnads strejkvakter Viktor Hortlund (tv) och Magnus Ekström i Stockholm. Foto: Per Leander

► ”Det är högkonjunktur nu,  vi kan kräva mer än 2,2 procent”

► Byggarbetarna vill bevara sitt ackordsystem för inflytande

► Vill att fler kvinnor anställs för jämställdhet i branschen

 

På tisdagen tog Byggnads ut 1600 arbetare i strejk, efter att förhandlingarna med arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier strandat. Facket kräver att det ska bli ordning och reda på arbetsplatserna genom skärpningar i huvudentreprenörsansvaret, samt jämställdhetssatsningar för att få in fler kvinnor, nyanlända och lärlingar i branschen.
– Stämningen är ganska god. Det är alltid synd när man måste gå i strejk. Vi vill ju jobba och producera, men ibland måste man sätta ner foten, säger Magnus Ekström som är strejkvakt på ett bygge i Stockholm.

Byggnads kräver även en löneökning på 3,2 procent, medan arbetsgivarna inte vill gå med på mer än 2,2 procent, det vill säga det ”märke” som satts genom industriavtalet.
– Jag tycker att det är kons­tigt att LO går ut och säger att 2,2 ska räcka för alla. Vi går in i löneförhandlingar förbund för förbund, och det kan finnas olika förutsättningar i olika branscher, säger han.
– Det är svackor ganska ofta i vår bransch. Vissa perioder kan vi inte kräva någon löneökning alls på grund av lågkonjunktur. Men nu är det högkonjunktur och vi bör passa på att kräva mer.

Samtidigt påpekar Magnus Ekström att frågan om procentsatsen inte var den viktigaste andledningen till att Byggnads gick ut i strejk. Betydligt viktigare är att försvara ackordsystemet som arbetsgivaren nu vill ta bort.
– Det mäts var tolfte vecka hur mycket vi producerar, så arbetarna får en regelbunden upp­görelse med arbetsgivarna om lönen. Men det handlar framför allt om ett inflytande över arbetsfördelning och arbetsmiljö som vi inte vill förlora, förklarar Magnus Ekström.
– Arbetsgivarna skyller på att det skulle vara stressigt och omodernt med ackord, men om man planerar rätt blir det ingen stress. Även många av de mind­re arbetsgivarna tycker att det fungerar bra med ackordet. Det är mest de stora jättarna som vill ha bort det för att kunna sätta månadslöner rakt av istället, säger han.

Ytterligare ett krav som Byggnads har är att arbetsgivaren ska göra mer för att få in fler kvinnor i branschen och att öka jämställdheten.
– Det är svårare att komma in på arbetsmarknaden för kvinnor i byggbranschen, även om de har bra utbildning. Så vi vill försöka kvotera in fler kvinnor, och även nyanlända, samt underlätta för ungdomar att få lärlingsjobb, säger Magnus Ekström.
– Jag har jobbat sen 1998 och har väl under de åren arbetat med totalt fyra tjejer, så det är ju inte många, säger Magnus Ekström och tror att arbetsgivarna har fördomar mot kvinnor, som att de inte blir långvariga på jobbet, eller inte orkar bära tungt.
– Det är fortfarande lite matcho­kultur i branschen, även om det har blivit bättre, säger han.
Dessutom kräver Byggnads att arbetsgivarna ska ta större ansvar för ordning och reda på arbetsplatserna.
– De måste ta större ansvar för att hålla rent på bygget så att det inte finns svart arbetskraft och slavlöner. Jag vet ställen där man haft folk som jobbat för 35 kronor i timmen. Det är inte rättvist och inte bra för någon, säger Magnus Ekström.

Arbetsplatsen som Magnus Ekström är strejkvakt på är Sankt Görans gymnasiums gamla lokaler i Stockholm, som just nu håller på att byggas om till studentbostäder. I nuläget är bara ett 20-tal arbetare uttagna – snickare och betongarbetare – men om strejken fortsätter och utvidgas kan hela arbetsplatsen stanna. Studentbostäderna ska vara klara nästa år. Kan det bli försenat?
– Det beror på hur länge strejken pågår. Om det blir en eller två veckor så ska det gå att jobba ikapp utan förseningar. Men om konflikten drar ut på tiden så blir det så klart svårare, säger Magnus Ekström.

Strejken är tänkt att utvidgas den 19 april. Arbetsgivaren BI har svarat med en lockout som träder i kraft den 22 april.
– Arbetsgivaren är väldigt hård men facket står på sig. Det kan ta lång tid. Vi ska inte vika oss.

Text och foto: Per Leander

Dela