Aktivister hittade ”borttappad” rapport hos Trafikverket

När Jordens vänner kom till Trafikverket hittades plötsligt den försvunna klimatrapporten. foto: Viktor Arnell.

När Jordens vänner kom till Trafikverket hittades plötsligt den försvunna klimatrapporten. foto: Viktor Arnell.

På onsdagen samlades miljöaktivister vid Trafikverkets kontor i Solna, för att fråga vad som har hänt med den ”borttappade” rapport om att bil- och lastbilstrafiken måste minska kraftigt för att klimatmålet om en fossil­fri transportsektor ska kunna nås till 2030. Rapporten skulle ha ingått i det underlag som Trafikverket nyligen lämnade till regeringen inför den stora infrastrukturpropositionen som ska läggas fram nästa år.
– Man tror sig vara friskriven från klimatpolitiken. Trafikverket har hela tiden tyckt att man kan rulla på som om ingenting har hänt sedan 70- 80-talet. Det är magstarkt just när klimatkrisen är så alarmerande och påtaglig så låtsas man att det går bra ändå, säger en tjänsteman på Trafikverket som vill vara anonym till Sveriges Radio.

-Budskapet var motsägelsefullt. Å ena sidan erkännde han att det står i raporten att biltrafiken måste minska, å andra sidan hävdade han att det inte behöver vara så eftersom det i framtiden kanske kan komma ny teknik som vi idag inte har någon aning om, säger Simon Rosén, aktivist i Jordens Vänner.

-Det är tydligt att de totalt struntar i klimatet, fortsätter Simon Rosén. Alla fakta är på bordet, men Trafikverket fortsätter som vanligt att planera för nya motorvägar och ökad trafik, trots att de vet att det inte går ihop med klimatmålen.

Onsdagens aktion ledde till att Trafikverket ”hittade” rapporten och motvilligt gick med på att publicera den. ”Även om rapporten nu är publicerad så verkar inte trafikverket ta klimatet på allvar. Men vi fick i alla fall fram vårt budskap idag”, skriver Jordens Vänner på facebook: ”Antingen ställer vi om trafiksystemet eller så ställer vi om klimatet. Och det senare är inget alternativ!”

Per Leander

Den försvunna rapporten som Trafikverket till slut lämnade ut finns att ladda ner här (pdf 2,75 MB)

Dela