Socialdemokrat lämnar partiet i protest

Nasteho

UMEÅ: Nasteho Osman (S) hoppar av från styrelsen för Socialdemokraterna i Umeå i protest mot att förre kommunalrådet Lennart Holmlund (S) får vara kvar i partiet trots upprepade antiziganistiska uttalanden. Umeå arbetarekommun tvingade i fredags Holmlund till en time out från sina politiska uppdrag. Han ska dessutom få träffa representanter för den romska minoriteten. Men Nasteho Osman (S) menar att han borde ha uteslutits från partiet.
– Till att börja med borde de erkänna att uttalandena är rasistiska och följa upp det med att avsätta honom. Om de inte kan skapa förändringar inom partiet så känner jag inte att de kan skapa förändringar i samhället heller.

Nasteho Osman (S) lämnar även partiet, också som en reaktion mot den skärpta flyktingpolitiken.
– De lösningar Alliansen och socialdemokraterna har lagt fram för flyktingar legitimerar på något sätt slavarbete med låga löner och dåliga arbetsförhållanden bara för att du är nyanländ. Det är inte rätt, det står jag inte heller bakom.
Det är inte första gången Lennart Holmlund får be om ursäkt för antiziganistiska uttalanden. I april 2014 påstod han att tiggande EU-migranter åker runt i dyra bilar. Efter det lovade han att träffa romska representanter för att diskutera hur Umeå kan bli en mer välkomnande stad.
Nu höjs kraven på hans avgång från röster inom partiet. Även S-kvinnor i Umeå är missnöjda med arbetarkommunens beslut. De menar att Holmlund borde ha uppmanats att lämna partiet, enligt Sveriges radio.

Arash Gelichkan

Dela