Manifestation i solidaritet med Grekland

IMG_9603 KOPY copy

Ett 30-tal personer samlades i måndags utanför Tysklands ambassad i Stockholm för att uttrycka sin solidaritet med det grekiska folkets kamp mot den från Bryssel ordinerade nedskärningspolitiken. Skyltar med hashtaggen ”This is a coup” – detta är en kupp – hölls upp och en bildhälsning utanför ambassadgrindarna skickades till den grekiska vänstern och arbetarklassen.
Bland talarna fanns författaren Kajsa Ekis Ekman som följt den grekiska krisen på nära håll och på plats i Grekland sedan flera år. I sitt tal beskrev hon det som utspelar sig i dagens Grekland som framväxten av en ny form av finansiell diktatur.
– Man kan säga att dagens diktatur ser annorlunda ut än de diktaturer som Sydeuropa och Sydamerika levde under på 1960- och 70-talen. Dagens diktatur har ingen personkult, dagens diktatur kräver inte att man sätter upp Merkels eller finansministrarnas foton överallt. Dagens diktatur kommer inte in med stridsvagnar, dagens diktatur tar inte över public service utan lägger ner den. Den nya typen av diktatur är finansiell. Den behåller parlamenten men bara till sin form. Den lyssnar inte på dem och gör inte det folket röstat fram. Men den nya typen av diktatur anammar precis samma åtgärder när det gäller att dra tillbaka arbetsrätten och sänka lönerna vilket var målen för diktaturen på 1970-talet precis som idag, sa Kajsa Ekis Ekman.

Manifestationen skedde på initiativ av vänsterpartisten Patrik Olofsson som var trött på att sitta framför TV:n och höra den etablerade versionen av Greklandskrisen stå oemotsagd. Han tror att solidaritetsrörelsen med Grekland har potential att på sikt vända utvecklingen i Europa.
– Hittills har rörelsen varit för liten för att påverka, säger Patrik Olofsson. Men på några års sikt tror jag att det kan hända saker. Om vi får Podemos som vinner i Spanien och att partier som tyska vänsterpartiet Die Linke kan bli stora så att Merkel åker ut. För det är Merkel som håller taktpinnen, hon är nästintill diktator över Europa. Det är det Tyskland vill som sen också händer i EU, sa han till Internationalen.
– Jag tycker att man borde bjuda hit folk från Grekland, fackföreningsledare och ledande personer i Syriza för att hålla någon slags talarturné i Sverige och informera folk. Läser man bara svenska dagstidningar och tittar å SVT så lär man sig väldigt lite om Grekland, det är ytligt och extremt vinklat. Jag tror vi behöver folk från Grekland som kommer hit och berättar om vad som händer.

Kajsa Ekis Ekman avslutade sitt tal med en uppmaning till kamp för en radikal vänsterförnyelse även här i Sverige.
– Grekland var den vänsterpopulistiska rörelsens vagga och Spanien har fortsatt. Det är vår uppgift att se till att den inte stryps i sin vagga innan den har hunnit växa, sade hon. Huvudfienden måste vara den nya typen av diktatur, fiende nummer två måste vara de högerpopulistiska rörelserna. Vi kan inte glömma vem huvudfienden är och vi måste kämpa för att den nya vänstern även kommer hit.

Text och foto:
Arash Hakimnia

Dela